Olajat műanyagból mikrohullámmal

2007.10.18. 09:21
6 hozzászólás
Az olajkészletek csökkenése, s az ezzel párhuzamos olajár-emelkedés miatt kulcsfontosságú lehet az a felfedezés, amelyről a Science et Vie című francia tudományos havilap számolt be: amerikai kutatók kidolgozták a módszert, amivel műanyagból mikrohullámú sugárzással miként lehet olajat létrehozni.

A mikrohullámú sugárzás elemeire bontja azokat a hosszú vegyületláncokat, amelyek a műanyag és a gumi alkotóelemei. E folyamat révén a tudósok gázt és olajat kaptak végeredményként, ráadásul a gáz egy részét fel lehetett használni az átalakítást végző gép energiaszükségletének biztosítására. A francia lap beszámolója szerint a kutatók 9,1 kilogramm használt autógumiból 4,54 liter olajat, 1 kilogramm acélt és 3,4 kilogramm szenet, valamint 1,42 köbméter újrahasznosítható gázt kaptak.

A Global Resource Corporation nevű cég kutatói az alkimisták régi vágyát váltották valóra ezzel az anyag-átalakítással. A módszer környezetvédelmi szempontból is nagy előrelépést jelenthet, hiszen nem pusztán azokat a használt autógumi-lerakatokat lehetne felszámolni, amelyek gombamód szaporodnak az egész világban, hanem például a rézdrótokat körbevevő műanyagborítás is feldolgozhatóvá válna. (MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás