Jenő
-3 °C
6 °C

Olajat műanyagból mikrohullámmal

2007.10.18. 09:21
6 hozzászólás
Az olajkészletek csökkenése, s az ezzel párhuzamos olajár-emelkedés miatt kulcsfontosságú lehet az a felfedezés, amelyről a Science et Vie című francia tudományos havilap számolt be: amerikai kutatók kidolgozták a módszert, amivel műanyagból mikrohullámú sugárzással miként lehet olajat létrehozni.

A mikrohullámú sugárzás elemeire bontja azokat a hosszú vegyületláncokat, amelyek a műanyag és a gumi alkotóelemei. E folyamat révén a tudósok gázt és olajat kaptak végeredményként, ráadásul a gáz egy részét fel lehetett használni az átalakítást végző gép energiaszükségletének biztosítására. A francia lap beszámolója szerint a kutatók 9,1 kilogramm használt autógumiból 4,54 liter olajat, 1 kilogramm acélt és 3,4 kilogramm szenet, valamint 1,42 köbméter újrahasznosítható gázt kaptak.

A Global Resource Corporation nevű cég kutatói az alkimisták régi vágyát váltották valóra ezzel az anyag-átalakítással. A módszer környezetvédelmi szempontból is nagy előrelépést jelenthet, hiszen nem pusztán azokat a használt autógumi-lerakatokat lehetne felszámolni, amelyek gombamód szaporodnak az egész világban, hanem például a rézdrótokat körbevevő műanyagborítás is feldolgozhatóvá válna. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?