Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nagyszabású géntanulmánnyal kutatják az Alzheimer-kórt

2007.10.29. 14:19
0 hozzászólás

Az időskori mentális zavar és ennek leggyakoribb megnyilvánulása, az Alzheimer-kór a rohamosan elöregedő társadalmi környezetben óriási feladatok elé állítja az orvostudományt. Brit tudósok bejelentették, hogy az eddigi legnagyobb szabású géntanulmányba kezdtek, amelynek segítségével szeretnék feltérképezni, mely gének felelősek a rettegett betegség kialakulásáért. A Cardiff egyetem kutatói által vezetett kutatás során 14 ezer brit és amerikai ember DNS-vizsgálatát végzik el, majd ennek nyomán a 6000 Alzheimer-kóros páciens és 8000 egészséges önkéntes teljes géntérképét elkészítik - közölte a BBC internetes hírszolgálata.

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer pusztulásos betegsége: az agyban olyan fehérjelerakódások keletkeznek, amelyek a feltételezések szerint felfalják az agysejteket. Így először a személyiség, majd a test pusztul el. „Az Alzheimer-kór bonyolult genetikai történet, amely sok gént érint, tehát nekünk nagyszabású mintavételre van szükségünk, hogy biztosak lehessünk abban, valamely általunk meglelt genetikai kapcsolat, nem pusztán a véletlen műve-e” - nyilatkozta Julie Williams professzor, a cardiffi tudóscsoport vezetője. A korábbi kutatások már kiderítették, hogy bizonyos gének az öregkori mentális zavarok több formájával kapcsolatba hozhatók, és hogy a koleszterin-szintet befolyásoló gének az Alzheimer-kór kockázatát is növelhetik.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a Földön mintegy 37 millióan szenvednek Alzheimer-kórban. Magyarországon 160 ezer ilyen beteget tartanak számon (ennek többszöröse lehet a nem nyilvántartott beteg). Szakemberek szerint egyfajta globális Alzheimer-járványra számíthatunk, miután a világ lakossága egyre idősebb lesz.

[via MTI]