Erzsébet
1 °C
4 °C

Nagyszabású géntanulmánnyal kutatják az Alzheimer-kórt

2007.10.29. 14:19
0 hozzászólás

Az időskori mentális zavar és ennek leggyakoribb megnyilvánulása, az Alzheimer-kór a rohamosan elöregedő társadalmi környezetben óriási feladatok elé állítja az orvostudományt. Brit tudósok bejelentették, hogy az eddigi legnagyobb szabású géntanulmányba kezdtek, amelynek segítségével szeretnék feltérképezni, mely gének felelősek a rettegett betegség kialakulásáért. A Cardiff egyetem kutatói által vezetett kutatás során 14 ezer brit és amerikai ember DNS-vizsgálatát végzik el, majd ennek nyomán a 6000 Alzheimer-kóros páciens és 8000 egészséges önkéntes teljes géntérképét elkészítik - közölte a BBC internetes hírszolgálata.

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer pusztulásos betegsége: az agyban olyan fehérjelerakódások keletkeznek, amelyek a feltételezések szerint felfalják az agysejteket. Így először a személyiség, majd a test pusztul el. „Az Alzheimer-kór bonyolult genetikai történet, amely sok gént érint, tehát nekünk nagyszabású mintavételre van szükségünk, hogy biztosak lehessünk abban, valamely általunk meglelt genetikai kapcsolat, nem pusztán a véletlen műve-e” - nyilatkozta Julie Williams professzor, a cardiffi tudóscsoport vezetője. A korábbi kutatások már kiderítették, hogy bizonyos gének az öregkori mentális zavarok több formájával kapcsolatba hozhatók, és hogy a koleszterin-szintet befolyásoló gének az Alzheimer-kór kockázatát is növelhetik.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a Földön mintegy 37 millióan szenvednek Alzheimer-kórban. Magyarországon 160 ezer ilyen beteget tartanak számon (ennek többszöröse lehet a nem nyilvántartott beteg). Szakemberek szerint egyfajta globális Alzheimer-járványra számíthatunk, miután a világ lakossága egyre idősebb lesz.

[via MTI]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?