Szilárda
-4 °C
3 °C

Átadták a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat

2007.10.30. 12:01
0 hozzászólás

Sperlágh Beáta orvos, Bíró Tamás Sándor fizikus és Granasztói György történész nyerte az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat. A személyenként hárommillió forinttal járó elismerést kedden adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában. Az ösztöndíjat, amelyet Simonyi Károly magyar fizikus emlékére fia, Charles Simonyi alapított, nyolcadik alkalommal ítélték oda. Az elismerést Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, Kroó Norbert, az MTA alelnöke és Keszthelyi Lajos, a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj Bizottság elnöke adta át.

Az idei ösztöndíjasok közül Sperlagh Beáta, az orvostudomány doktora, az MTA Kísérleti Kutatóintézetének igazgatóhelyettese az úgynevezett neurodegeneratív, azaz a központi idegrendszer struktúráinak pusztulásával járó kórképek kémiai hátterét kutatja, valamint a nikotin és más, rászokást kiváltó anyagok központi idegrendszeri hatásmechanizmusát vizsgálja.

Mint Bíró Tamás Sándor, a fizikai tudományok doktora, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója méltatásában elhangzott, a tudós "az anyag legvégső tulajdonságaival foglalkozó új fizikának" az egyik jeles magyar képviselője. A díjazott munkatársaival a tizennégy milliárd évvel ezelőtti ősrobbanáskor egy nagyon rövid ideig, a harmincadik mikromásodpercig létezett kvarkanyag tulajdonságait kutatja. (A kvarkok az atommag részecskéiben, a protonokban és neutronokban lévő elemi részecskék).

Granasztói György, a történelemtudományok doktora, aki 2006-ig a Teleki László Intézet elnöke volt, a méltatás szerint az Európai Unióban különösen fontos várostörténeti témák kidolgozásával foglalkozik. Kutatásai új utakat nyitottak meg mind a gazdaságtörténet, mind a művelődéstörténet és demográfia számára. (forrás: MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!