Auguszta
-7 °C
0 °C

Egy nappal meghosszabbították a Discovery útját

2007.10.30. 07:40
0 hozzászólás
Egy nappal meghosszabbította az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Discovery űrrepülőgép útját, hogy az ausztronauták megvizsgálhassák a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik akadozva működő, az energiaellátás szempontjából kulcsfontosságú alkatrészét.


A floridai földi repülésirányító központ helyi idő szerint hétfőn jelentette be, hogy a Discovery az eredetileg tervezett vasárnapi időpont helyett csak jövő hétfőn kapcsolódik le az űrállomásról és indul vissza a Földre. Az asztronautáknak űrséta keretében az ISS egyik daruját kell megvizsgálniuk, amelynek az a feladata, hogy a Nap felé fordítsa az űrállomás napelemszárnyait. A NASA két hónapja tud arról, hogy gondok lehetnek az említett alkatrésszel.

A NASA illetékesei beszámoltak arról is, hogy az űrkutatás elmúlt öt évtizede alatt most először fordult elő, hogy egyszerre két űrhajós személyzetnek is női parancsnoka van: a Discovery ausztronautáit Pamela Melroy, az ISS állandó személyzetét Peggy Whitson vezeti. Ezt előre nem  tervezték a repülésirányítók, hanem egyszerűen így alakultak a dolgok. Az elmúlt fél évszázadban 46 nő járt az űrben a világ különböző országaiból. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!