Rafael
17 °C
32 °C

Megtévesztő reklámért büntették meg az Ezphone telefonkártyák forgalmazóját

2008.03.31. 16:06
1 hozzászólás
Megtévesztően reklámozta 2007-ben az EzPhone Next telefonkártyákat a TeleFound Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, és százezer forintra büntette a céget.
A behívós telefonkártyák esetében a fogyasztó meghatározott összegért vásárol egy telefonkártyát, amely fizikailag egy bankkártyára hasonlít. A kártyán lévő összeg a szolgáltató által meghatározott díjszabás szerint beszélhető le. A fogyasztó a megadott behívószámot egy előfizetői vagy nyilvános telefonról hívja fel, egy kapcsolóközpont fogadja a hívást. A gépi operátor elkéri a kártya PIN-kódját, majd a fogyasztó beütheti a hívni kívánt telefonszámot.
 
Az eljárás azért indult, mert a TeleFound 2007-ben a behívós telefonkártyáinak euróban és forintban meghatározott percdíját a Magyar Nemzeti Bank 2006. október 4-i euró középárfolyamára alapozva hirdette. A hirdetésekben kiemelten (egyes reklámokban esetében nem is a forint, hanem az eurocent percdíjakra helyezve a hangsúlyt) szerepeltette az egyes országokba irányuló hívásdíjakat, emellett apró betűmérettel közölte, hogy a percdíjak tájékoztató jellegűek. 2007-ben viszont a középárfolyam lényegesen alacsonyabb volt a gyakorlati árfolyamnál, így a percdíjak a valóságban magasabban voltak, mint a reklámokban közölt összegek.