Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

5 gigahertzcel támad az IBM

2008.04.09. 11:34
7 hozzászólás
Miközben az iparág többnyire 2-3 gigahertzes csipekkel dolgozik, az IBM 5 gigahertzes processzort dobott piacra. A Power6-alapú Unix szerverekben 32 darab kétmagos, 5 gigahertzes csip van, és elképesztő teljesítményt nyújtanak.

Az IBM egy sajtótájékoztató keretein belül mutatta be a rendszert San Franciscóban a szakmának és az újságíróknak. Aki akar magának egyet, május hatodikától veheti meg, az órajel 4,2 és 5 gigahertz között mozog, és összesen 4 terabájt ddr2 memória fér a gépbe, pontosabban az 595-ös rendszerbe. Az IBM teljesítményadatokat is nyilvánosságra hozott, a cég szerint kétszer, háromszor gyorsabb a Power6-os, mint az Intel Itanium vagy a Sun SPARC, persze nyilván a versenytársak is tudnának olyan eredményeket prezentálni, amiben a saját rendszerük a legjobb, hiszen az órajel nem minden.

Az 575-ös felépítése, célközönsége kissé különbözik, ebbe 256 gigabájt memória és 16 darab 4,7 gigahertzes csip fér, a rendszer összteljesítménye az IBM szerint eléri a 600 gigaflopsot (a leggyorsabb négymagos pc-processzorok, az Intel Quadok 30 gigaflopsot hoznak).