Tekla
8 °C
20 °C

A járást segíti a Honda-robot

2008.04.23. 14:10
4 hozzászólás
Járást segítő robot kifejlesztését adta hírül a japán Honda cég: a combra erősíthető berendezés lehetővé teheti egy legyengült személynek, hogy minimális erőfeszítéssel változtasson helyet.
A nem egészen háromkilós szerkezet egyfajta kengyelre hasonlít, amely a hátról indul és a comb közepéig ereszkedik. Jelfogók érzékelik a robot viselőjének arra irányuló szándékát, hogy járjon. Ekkor egy mikrochip segítségével működésbe hozzák a minimotorokat, amelyek a combra erősített rudakat mozgatják és így csökkentik a helyváltoztatáshoz szükséges izomerőt.
A Honda, amely már komoly tekintélyre tett szert Asimo nevű humanoid robotjával, csaknem egy évtizede dolgozik a szerkezet tökéletesítésén. A hónap végén Oszakában kiállítást rendeznek Mozgékonyság akadály nélkül címmel, ezen lesz látható az új találmány.
Japánban, ahol a lakosság elöregedése komoly nemzeti probléma, erősen ösztönzik az ipart az öregek és a fogyatékosok életét megkönnyítő technológiák és eszközök kifejlesztésére. A múlt héten jelentette be a Cyberdyne nevű cég, hogy megkezdte egy robotszerkezet sorozatgyártását: ez a testre erősítve emberfeletti súly felemelését teszi lehetővé.
A Hybrid Assistive Limb (HAL) többek között a gondozó személyzet számára könnyíti meg az önálló helyváltoztatásra nem képes idős vagy rokkant személyek mozgatását.
(MTI)