Natália
1 °C
7 °C

A járást segíti a Honda-robot

2008.04.23. 14:10
4 hozzászólás
Járást segítő robot kifejlesztését adta hírül a japán Honda cég: a combra erősíthető berendezés lehetővé teheti egy legyengült személynek, hogy minimális erőfeszítéssel változtasson helyet.
A nem egészen háromkilós szerkezet egyfajta kengyelre hasonlít, amely a hátról indul és a comb közepéig ereszkedik. Jelfogók érzékelik a robot viselőjének arra irányuló szándékát, hogy járjon. Ekkor egy mikrochip segítségével működésbe hozzák a minimotorokat, amelyek a combra erősített rudakat mozgatják és így csökkentik a helyváltoztatáshoz szükséges izomerőt.
A Honda, amely már komoly tekintélyre tett szert Asimo nevű humanoid robotjával, csaknem egy évtizede dolgozik a szerkezet tökéletesítésén. A hónap végén Oszakában kiállítást rendeznek Mozgékonyság akadály nélkül címmel, ezen lesz látható az új találmány.
Japánban, ahol a lakosság elöregedése komoly nemzeti probléma, erősen ösztönzik az ipart az öregek és a fogyatékosok életét megkönnyítő technológiák és eszközök kifejlesztésére. A múlt héten jelentette be a Cyberdyne nevű cég, hogy megkezdte egy robotszerkezet sorozatgyártását: ez a testre erősítve emberfeletti súly felemelését teszi lehetővé.
A Hybrid Assistive Limb (HAL) többek között a gondozó személyzet számára könnyíti meg az önálló helyváltoztatásra nem képes idős vagy rokkant személyek mozgatását.
(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?