Mátyás
-6 °C
1 °C

A HP felvásárolja az EDS-t

2008.05.13. 12:57
1 hozzászólás

A Hewlett-Packard előrehaladott tárgyalásokat folytat a világ egyik legnagyobb, technológiai szolgáltatásokat kínáló vállalatának, az Electronic Data Systemsnek a vezetőségével a cég felvásárlásáról. Az egyezséget valószínűleg még a hét elején bejelentik.

Az értesüléseket a cégek megerősítették, de részletekről nem kívántak nyilatkozni, így egyelőre feltételezésnek minősül az az információ, hogy a HP 12–13 milliárd dollárt (részvényenként 24–26 dollárt) fizet a EDS-ért. A tárgyalások hírére az EDS részvényei közel 28 százalékkal emelkedtek, 24,13 dollárra nőtt az értékük, míg a HP részvényei több mint öt százalékkal estek.

A HP-nek jól futott az utóbbi időben a szekere, januárban majdnem 10 milliárd dolláros készpénzállománya volt, piaci értékét 115 milliárd dollárra becsülik, tehát könnyedén belevághat egy ekkora felvásárlásba is. A Compaq 2002-es bekebelezése óta (19 milliárd dollár) ez lenne a HP legnagyobb ilyen jellegű befektetése, és komolyan megerősítené pozícióit az IBM-mel folytatott versenyben. Az IBM technológiai szolgáltatásokat kínáló részlege tavaly 54 milliárd dollárt forgalmazott, a HP hasonló részlege és az EDS együtt 39 milliárdot. (IT.café)