Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Bajok az Nvidiánál

2008.07.03. 14:47
4 hozzászólás

Az eredetileg prognosztizáltnál kisebb bevételre számít az Nvidia a július 27-ével végződő második pénzügyi negyedévben, írta meg az IT.café. Májusban még 1,1 milliárd dollárral kalkuláltak, ezt azonban most 875–950 millió dollárra mérsékelték, amivel párhuzamosan csökkent a várható nyereség is. Az okokat Jen-Hsun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója a fogyasztói piac gyenge forgalmára, az újabb csipsetek gyártásának csúszására, valamint a grafikus processzorok kényszerű árcsökkentésére vezette vissza, amit főként az AMD RV770-es GPU-jára épülő videokártyák június végi megjelenése tett szükségessé.

Az Nvidiának emellett egy másik problémával is szembe kell néznie, amit noteszgépekbe illő grafikus processzorok, csipsetek meghibásodásai okoznak. A gyártó egyelőre nem szolgált pontos információval, mely lapkákról van szó, illetve ezeket milyen notebookokba építették be, csak a hiba jellegéről adott felvilágosítást. Eszerint a nem megfelelő tokozás nem képes elviselni a folyamatosan változó hőterhelést, végül az anyagfáradás miatt működésképtelenné válik a csip. Az Nvidia a notebookgyártókkal együttműködve első lépésben olyan meghajtószoftvereket ad ki, melyek hamarabb bekapcsolják a hűtőventilátorokat, így csökkentik a chipek hőterhelését. Emellett a vállalat mintegy 150–200 millió dolláros költségre számít az érintett termékek garanciális javításai miatt.

A bejelentésekre a tőzsde érzékenyen reagált, az Nvidia papírjai hirtelen mintegy 20 százalékot vesztettek értékükből, vagyis 14 dollárra zuhantak. Időközben az árfolyam visszaállt a korábbi, 18 dollár fölötti értékre, bár volt már ennél sokkal jobb is; a cég részvényei idén – egy tavaszi hullámvölgyet leszámítva – végig 20 dollár fölött forogtak, a június elején bekövetkező trendfordulóra, az azóta szinte egyhuzamban csökkenő árfolyamra azonban még nem sikerült gyógyírt találni.