Lenke
14 °C
28 °C

Jönnek a négymagos laptopok

2008.07.24. 13:41
7 hozzászólás

Sujan Kamran, az Intel egyik regionális marketingmenedzsere elmondta, hogy előreláthatóan már augusztusban bemutatják a hordozható számítógépekbe szánt négymagos processzorokat. Sokak véleménye alapján a nagy energiaigényű négymagos processzorokkal árusított laptopok már túlzásnak számítanak, mivel a nagyobb fogyasztással együtt jár az akkumulátorok készenléti idejének csökkenése is.

A Cnet egyik munkatársa szerint kétséges, hogy a jelenleg kapható legerősebb kétmagos processzorokhoz képest – mint a 3,06 gigahertzen üzemelő Core 2 Extreme QX9100 - mekkora teljesítménybeli javulást hoznak majd a következő hónapban megjelenő négymagos processzorok. A kérdés felvetése azért is jogos, mert egyelőre még nagyon kevés szoftver képes kihasználni a több processzormagból fakadó előnyöket.

A Centrino 2 platform bejelentésekor, Mooly Eden, az Intel alelnöke az újságírók kérdéseire reagálva elmondta, hogy a hordozható számítógépekbe szánt négymagos processzorok körülbelül 800 millió tranzisztort tartalmaznak, energiaigényük pedig előreláthatóan 45 watt lesz, amely viszont csak 20 százalékkal magasabb az Intel jelenleg kapható mobil processzorainak fogyasztásánál.

Eden szerint az új processzorok megjelenésével, olyan hordozható munkaállomások és játékra optimalizált laptopok sorakoznak majd a boltok polcain, amelyek nagyobb számítási teljesítménnyel bírnak, mint a két évvel ezelőtti nagy teljesítményű szerverek.

Kelt Reeves, a Falcon Northwest elnökének elmondása szerint a négymagos laptopok létjogosultságát alátámasztja, hogy az amerikai vállalat már régóta sikeresen forgalmazza a Q9550 asztali processzorral szerelt hordozható számítógépét. Azt azonban Reeves is elismerte, hogy a 95 wattot zabáló szörnyeteg a legkevésbé sem alkalmas arra, amire a hordozható számítógépeket kitalálták: alacsony a készenléti ideje, ráadásul még jókora izmok is kellenek a több mint 5 kilós laptop cipeléséhez. (

IT.café

)