Krisztina
19 °C
25 °C

Óriási veszteség az Infineonnál

2008.07.25. 08:03
1 hozzászólás

A német Infineon Technologies AG, az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó, pénteken 592 millió eurós veszteséget jelentett adó után az üzleti éve júniussal zárult harmadik negyedéről. Az elemzők átlagosan csak 271 milliós veszteségre számítottak. Egy évvel korábban 197 millió euró volt a veszteség.

A leválasztott, eladásra szánt Qimonda lapkagyártó részlegre 637 millió eurós veszteséget számoltak el adó után. Ebben benne volt 411 millió eurós teher is a Qimonda értékleírása miatt. Egy évvel korábban 187 millió eurós vesztesége volt e részlegnek. A Qimonda nélkül, a folytatódó tevékenységekből 45 millió eurós adózott eredménye volt az Infineonnak, az egy évvel korábbi, 10 milliós veszteség helyett.


Az üzemi eredmény, szintén a Qimonda nélkül, 71 millió euróra nőtt 13 millióhoz képest.

Még mindig nyomja a vállalatot a BenQ-csőd okozta forgalomcsökkenés és költség, egyebek között a termelés csökkentésével járó átszervezések, végkielégítések költsége, elsősorban a franciaországi gyártóhelyen. Az egyik volt fő megrendelő, a tajvani BenQ Mobile mobilkészülék-gyártó német leányvállalata 2006 őszén csődbe ment, ez jelentős bevételkiesést okozott és okoz az Infineonnak.

Mindazonáltal a csoport nettó bevétele tovább nőtt, 1,029 milliárd euróra az egy évvel korábbi 1,011 milliárdhoz képest.

A nehézségeket attól is csökkenni remélik, hogy tavaly októberben vegyesvállalatot alapítottak a Qimonda és a japán Sony harminc-harminc szakemberének részvételével mobiltelefonokba, kamerákba és más elektronikai cikkekbe való DRAM-lapkák gyártására. A Qreatic Desing nevű vegyesvállalat Tokióban működik.

Az Infineon 2006. májusban kiszervezte a Qimondát, 2006. augusztusban részben tőzsdére vitte, jelenleg 77,4 százalékot tart belőle, és jövő év elejéig 50 százalék alá akarja csökkenteni a részesedését. A Qimondával az Infineon a forgalmának közel felétől válik meg, de függetlenítheti magát a nagy áringadozásoknak kitett DRAM memória-áramkör piactól. A jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire akar összpontosítani.

Üzleti éve áprilissal zárult második negyedében az Infineon 1,37 milliárd eurós veszteséget termelt, a Qimonda memórialapka-gyártó részleg gyenge teljesítménye, és a részleg miatt szükségessé vált, egymilliárd eurós értékleírás miatt. Egy évvel korábban 11 millió eurós hiány volt ebben a rubrikában.

A Qimondára 482 millió eurós veszteséget számoltak el adó után, egy évvel korábban 57 millió eurós adózott eredményt hozott a részleg. Az üzemi eredmény 36 millió euró volt az egy évvel korábbi, 29 milliós hiány helyett. A csoport nettó bevétele már nőtt, 7 százalékkal 1,05 milliárd euróra az egy évvel korábbi 978 milliárdhoz képest.

A decemberrel zárult első üzleti negyedévben az Infineon vesztesége 396 millió euró volt adó után, egy évvel korábban 280 millió euró volt a hiány. A Qimonda nélkül az üzemi eredményben már többlet volt: 65 millió euró, az egy évvel korábbi, 25 milliós hiány helyett. 

A tavaly, azaz 2007. szeptemberrel zárult, előző üzleti évben az Infineon 368 millió eurós veszteséget szenvedett adó után, 37,3 százalékkal többet az előző évi, 268 milliós hiánynál.

Az üzemi veszteség 256 millió euró volt, tizenhétszer nagyobb az egy évvel korábbi, 15 milliós hiánynál, de a külön számolt Qimonda memórialapka-gyártó részleg 207 millió eurós üzemi veszteségét leszámítva csak 49 milliós hiány keletkezett az egy évvel korábbi, 217 milliós üzemi veszteség helyett. Ezt a távközlési megoldások nagy keresletének tulajdonították a cégnél. Nyomta viszont a vállalatot a BenQ-csőd: ez a szeptemberrel véget ért pénzügyi évben 150 millió eurós bevételkiesést okozott az Infineonnak.

A nettó bevétel, 7,682 milliárd euró, 3,1 százalékkal kevesebb volt az előző évi 7,929 milliárdnál. A Qimonda nélkül számolva a forgalom, 4,074 milliárd euró, csak 1 százalékkal maradt el az előző évi 4,114 milliárdtól. A Qimonda forgalma 5 százalékkal 3,608 milliárd euróra csökkent 3,815 milliárdról.

Az Infineon 1999. áprilisban alakult, a Siemens nehézipari gép- és mobiltelefon-gyártó leválasztott félvezetőrészlegéből, és 2000. márciusban ment a tőzsdére. (MTI)