Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Lehallgatás ellen tiltakoznak a szerb netszolgáltatók

2008.07.29. 16:12
3 hozzászólás

A szerb internetszolgáltatók a legfelsőbb bíróságon támadják meg az országos telekommunikációs ügynökségnek (Ratel) azt a döntését, hogy a biztonsági szolgálatoknak a korlátlan hozzáférést kell adniuk az emailezők adatbázisához. Az ehhez szükséges berendezést saját költségükre a szolgáltató cégeknek kell kihelyezniük a szolgálatokhoz.

A Ratel állítása szerint a vitatott rendelet a szerb telekommunikációs törvényből fakad, annak csak technikai kiegészítése. Nem sért személyiségi jogokat, s meghozatalára a terrorizmus, a bűnözés elleni harc fokozása érdekében volt szükség. Jovan Radunovic, a testület igazgatóbizottságának elnöke ezzel kapcsolatban kórházak, szülőotthonok címére emailen érkező, robbantással való fenyegetésekről, újságírók, politikusok elektronikus postában történő pocskondiázásáról beszélt.

A döntés bírálói ezzel szemben felhívják a figyelmet: a Ratel törvénysértésre teremt lehetőséget azzal, hogy ellenőrizetlen hozzáférést biztosítana a biztonsági szolgálatoknak a személyes adatokhoz. Ahhoz, hogy valakit ezek a szervek megfigyeljenek, postáját elolvassák, bírósági döntés szükséges, de ha megkapják az előírt technikai eszközöket, akkor senki sem tudja ellenőrizni, hogy a szükséges felhatalmazás alapján cselekszenek-e.
Megfigyelésre pedig most is van lehetőség, felhatalmazás esetén a szolgáltatók kiadják azokat az adatokat (IP cím), amelynek birtokában rá lehet tapadni egy előfizető levelezésére. (mti)