Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Számítógépet háromezerből

2008.08.07. 12:53
5 hozzászólás

Néhány végzős amerikai egyetemista egy olyan számítógépszerű masinával készítené fel a harmadik világban élőket az informatika használatára, amely kevesebbe kerül, mint egy átlagos amerikai polgár ebédje. A hardver maga, az 1980-as évek egyik sikerkonzoljának, a 8 bites Nintendo Entertainment Systemnek (NES) egy modern, 21. századi klónja, ami fillérekért kapható ma – Derek Lomas, a projekt ötletgazdája, a team vezetője 12 dollárért jutott hozzá Indiában.

Mikor hazavitte és kipróbálta, eszébe jutott, hogy ezekhez a gépekhez kellene olyan szoftvereket írni, amelyek a mai kor kívánalmaihoz igazodnak. Ezt a tervet a géppel együtt az MIT International Development Design Summiton mutatták be, ahol Lomas elmondta, hogy a fejlődő országokban akár tízszer többet kereshetnek azok a fiatalok, akik közelebbről is megismerkedhettek a számítógépekkel, mint azok a társaik, akiknek erre nem volt lehetőségük.

Az egyetemisták a 12 dolláros eszközzel a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) néven ismert próbálkozás mellé szeretnének egy olcsóbb alternatívát letenni. Maga a hardver, amit kinéztek, az 1,78 megahertzen üzemelő processzorra épülő NES klónja, még az ahhoz készített cartridge-okat is kezeli, de attól eltérően billentyűzetet is tartalmaz, sőt a számítógép abban található.

A hattagú csapat most azon dolgozik, hogy modern szoftvereket írjon a gépre, akár olyat is, amellyel mobiltelefonos internetezés is megoldható. Szeretnék a gép szerény memóriáját is bővíteni, hogy a felhasználók akár saját programokat is írhassanak az egyébként BASIC-interpretert alapból tartalmazó hardverre. (IT.café)