Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A Transmetától vásárol az Nvidia

2008.08.08. 14:35
0 hozzászólás

Az Nvidia csütörtökön bejelentette, hogy a Transmeta energiagazdálkodási megoldásait tervezi felhasználni grafikus gyorsítóiban és hordozható eszközökbe szánt processzoraiban.

A kaliforniai székhelyű cég LongRun2 néven ismert technológiája jelentős mértékben képes csökkenti a csipek fogyasztását. Az elsősorban grafikus processzorairól ismert Nvidia 25 millió dollárt fizetett a LongRun2 licencéért, ami lehetővé teszi számára, hogy mindegyik termékében használja azt.

A PC World szerint a vállalat a nemrég bemutatott system-on-a-chip (SoC – azaz minden fontos vezérlőchipet integráló félvezetővel) megoldásában, a Tegrában is jó hasznát veheti a megszerzett technológiának.

Az Insight 64 elemzője úgy véli: valószínű, hogy az amerikai cég a klasszikus videokártyáinál is alkalmazza majd a LongRunt, mivel segítségével megelőzhető a csipek esetleges túlmelegedése.

A cég éppen nemrég volt kénytelen elismerni, hogy egyes, notebookokba szánt gyorsítói a nem megfelelő tokozás miatt nem képesek elviselni a folyamatosan változó hőterhelést, és végül az anyagfáradás miatt működésképtelenné válnak.

A Transmeta volt az első olyan processzortervező vállalat, amelyik felismerte, hogy idővel a nagy fogyasztás válik majd a csipek teljesítménye növelésének gátjává. A vállalat ennek szellemében a lapkák fogyasztását csökkentő technológiákat fejlesztett ki, melyet számos gyártó licencelt már, köztük az Intel – amely egy 250 millió dolláros egyezség részeként jutott a jogokhoz – és az AMD is. (IT.café)