Natália
1 °C
7 °C

Zaklatókon a világ legkisebb nyomkövetője

2008.09.01. 14:11
4 hozzászólás

A világ legkisebb nyomkövetőjét szerelik fel a szexuális zaklatókra Dél-Koreában. A hazai fejlesztésű szerkezet, mely a maga 9 centiméteres hosszúságával, 4 centiméteres szélességével és 2,5 centiméteres vastagságával jóval kisebb, mint a világszerte, többek között az USA-ban is használt szerkezet, jelzi a rendőrségnek, ha viselője tiltott területre lép, vagy megsérti a számára előírt kijárási tilalmat. Az igazságügyi minisztérium azt várja a bűnözők bokájára felhelyezett nyomkövetőtől, hogy véget vet az ismétlődő bűncselekményeknek és megfékezi a szexuális jellegű támadásokat.

Az ázsiai országban, ahol 2006-ban egy szomszédja megerőszakolt, meggyilkolt, majd felgyújtott egy 11 éves kislányt, tavaly lépett életbe a szexuális zaklatók megfigyeléséről szóló törvény, amelynek értelmében folyamatos ellenőrzésnek kell alávetni a szexuális bűncselekményért már kétszer elítélteket, illetve azokat, akik 13 évesnél fiatalabb gyermeket zaklattak. Idén ismét feltámadt a gyermekek biztonsága miatt aggodalom, miután két általános iskolás kislány feldarabolt maradványait találtak meg az ország egy távoli vidékén. Őket is egy szomszédjuk gyilkolta meg.

Körülbelül 300, feltételesen szabadlábra helyezett, vagy próbaidejét töltő szexuális bűnöző hordja szeptembertől a friss fejlesztésű nyomkövetőt, mely egyaránt jelzi, ha viselője megpróbálja levenni, ha iskolák, vagy korábbi áldozatai lakhelyének közelébe megy, vagy ha megsérti az éjszakai kijárási tilalmat. Egy személy megfigyelése legfeljebb tíz évig tarthat. A szexuális bűnelkövetők nyomonkövetését az amerikai Florida állam kezdte meg 1997-ben, mára nagyjából 10 ország bűnüldöző szervei járnak el hasonlóképpen.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?