Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kevesebbet költenek a cégek informatikára

2008.09.09. 11:52
4 hozzászólás

A gazdasági növekedés lassulása miatt sok amerikai és európai nagyvállalat csökkenti információtechnológiai (it) beruházásait az idén. Az amerikai Forrester Research kutatóintézet felmérése szerint a megkérdezett nagy amerikai és európai vállalatok 43 százaléka fogta vissza it-fejlesztésre szánt költségvetését. Ennek ellenére a kutatóintézet most nem csökkentette tovább a technológiai kiadások idei növekedésére vonatkozó előrejelzését: legutóbb, idén februárban 2,8 százalékos növekedést jósolt, tavaly decemberben azonban még 4,6 százalékos éves növekedést várt.

A Forrester elemzésew szerint inkább az amerikai vállalatok fogják vissza magukat, az európaiak kevésbé. Elsősorban a pénzügyi szolgáltatásban, a közüzemi szférában, illetve a távközlésben tevékenykedő cégek költenek kevesebbet it-fejlesztésre. Ezzel szemben a médiában és a szórakoztató iparban bővülnek az it-beruházások.

Augusztusban a Gartner kutató intézet azt jósolta, hogy az idén világszerte meg fogják haladni a 3,4 ezer milliárd dollárt az információtechnológiai fejlesztések, ez - figyelembe véve a dollár gyengülését - 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, változatlan dollár árfolyamon a növekedés 4,5 százalék körüli lesz. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!