Valér
-1 °C
0 °C

Nem jön Magyarországra az Acer-gyár

2008.09.23. 13:57
2 hozzászólás

Nem viszi el Csehországból Magyarországra az Acer márkájú számítógépek összeszerelését a tajvani Foxconn Technology csoport. A székesfehérvári összeszerelő üzem megnyitása alapvetően a Foxconn magyar piacra való expanzióját jelenti - írja kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A mértékadó prágai újság annak kapcsán kérdezte meg Jim Changot, a Foxconn Technology csehországi vezérigazgatóját, miután a Világgazdaság hétfőn azt írta, hogy a számítógépeket is forgalmazó elektronikai cég, a tajvani Acer a tervek szerint Magyarországra hozza az asztali gépek (PC) összeszerelését Csehországból.


Nem a termelés áthelyezéséről, hanem inkább magyarországi expanzióról van szó. A Foxconn Technology csehországi gyárait Pardubicében és Kutná Horában a tranzakció lényegében nem érinti - írja a Hospodárské Noviny a vezérigazgatóra hivatkozva.

"Nincs szó túlságosan nagy akcióról. Azzal számolunk, hogy Magyarországon mintegy 200-300 ember fog nekünk dolgozni" - nyilatkozta a lapnak Jim Chang. Megjegyezte: a Foxconn Technologynek szüksége van az üzleti növekedésre.

A Foxconn Technology 2000-ben jelent meg Csehországban, s jelenleg összesen 7000 embernek ad munkát az országban. Tavaly a cég a második legnagyobb cseh exportőr volt. Kivitelének értéke 88 milliárd koronára rúgott. A cég forgalma 2007-ben 89,5 milliárd koronát tett ki. Ezzel a Skoda Auto gyár és a Cseh Energetikai Művek (CEZ) után a harmadik legnagyobb cég volt Csehországban.

A tajvani Foxconn cégnek nagy tervei vannak Csehországban, de ezek megvalósítása a Hospodárské Noviny szerint akadályokba ütközik. A Prágától keletre fekvő Kutná Horában a cég az év eleji bejelentése alapján egy egész új városnegyedet szeretne építeni több ezer alkalmazottja számára. A terv megvalósítása azonban a rendezetlen telkek nehézkes felvásárlása következtében keletkezett problémák miatt nagyon vontatottan halad.
 
"Terveink nem változtak. A városvezetés is támogat minket, de megvalósításuk az eredeti elképzeléseknél hosszabb távú lesz" - állítja a cégigazgató.

A csehországi Foxconn Technology akvizíciókkal is növekszik. Az idén megvette a hasonló profilú FIC céget, s a Sanmina SCI két üzemét is, amelyek Magyarországon és Mexikóban működnek.

A tervek szerint a Foxconn az idén 13 millió LCD képernyős televíziót, illetve képernyőt állít elő Csehországban. A CzechInvest ügynökség szerint Csehország az utóbbi időben az informatika és számítógépgyártás terén a világcégek kedvelt bázisává vált.

A Foxconn Technology mellett például a Panasonic AVC Netrworks Czech cég is nagy összeszerelő üzemmel rendelkezik az országban. Tavaly 2,3 millió LCD képernyőt és plazmás televíziót gyártott, s forgalma meghaladta a 46 milliárd koronát. A két óriáson kívül több más informatikai cég - a japán IPS Alpha és a Hitachi, a tajvani Tatung, a kínai Chang Hong - is masszívan növekszik Csehországban. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!