Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Konferencia a zöld informatikáról

2008.09.26. 14:50
3 hozzászólás

Jövő csütörtökön hazánkban először rendeznek konferenciát a környezettudatos informatikáról. A Green IT elnevezésű konferencián olyan vezető informatikai cégek jelennek meg, mint az IBM, a SUN, a Gigabyte, a D-Link és az APC, a szakértők az IT-cégek álláspontjáról és fejlesztéseiről, valamint a aktuális kihívásokról beszének majd. A zöld szervezetek (WWF, HuMusz, Követ-Inem Egyesület) a környezetvédelem és az informatika kapcsolatát, lehetőségeit elemzik.

A zöld ombudsmani hivatal főosztályvezetője, dr. Zombor Ferenc szerint több szempontból is fontos és aktuális az október 2-i konferencia. "A klímaváltozás mérséklését szolgáló új környezetbarát informatikai megoldások népszerűsítése és megismertetése mellett nagyon fontos a meglévő rendszerek takarékosabb használata, a káros anyagok felhasználásának kiküszöbölése és az informatikai hulladék kezelése".

A környezetbarát informatikai megoldások nagyarányú hazai térnyerésére és elterjedésére még várni kell, derül ki a konferencia meghívójából. A GKIeNET kutatása szerint a pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalatok körében a környezetvédelem, a környezettudatos működés jellemzően nem szerepel stratégiai szinten, és a megkérdezettek mindössze 30 százaléka méri az informatikai infrastruktúra energiafelhasználását. A megkérdezett vállalatok kétharmada viszont némi árkedvezmény esetén már szívesen dönt a környezetileg kevésbé káros berendezések mellett.

Az IDG Lapkiadó időszerűnek látta, hogy a zöld forradalom iránt elkötelezett cégek vezetőit egy nagyszabású konferencián ültesse egy asztalhoz a környezetvédelem szakértőivel, ezért szervezték meg a Green IT-t.