A németek szerint jogsértő a Google képkeresője

2008.10.15. 11:06
17 hozzászólás

Egy német bíróság döntése szerint a Google képkeresője szerzői jogokat sért azzal, hogy a képkeresője kicsinyített képeket, thumbnaileket ad a találati listában – mivel elképzelhető, hogy ezek a kis képek jogvédett művekből készülnek. A döntés szerint az sem számít, hogy ezek a képek kis felbontásúak és nagyon gyenge minőségűek. Bár a weboldalak gazdáinak megvan a lehetőségük arra, hogy az egész oldalukról, vagy akár minden egyes képről külön-külön megmondják a Google indexelő robotjának, hogy hagyja figyelmen kívül, és ne tegye be a keresési adatbázisába, a német bíróság döntése szerint nem helyes az az alapelv, hogy mindent indexelünk, amíg a gazdája nem figyelmeztet, hogy nem kéne.

A Google már többször került hasonló helyzetbe, egy amerikai pornóoldal pontosan ugyanezért, a saját képei megjelenéséért a képkereső kicsinyített képei miatt perelt, egy belga magazin pedig azért, mert a szalagcímeik megjelentek a Google News hírgyűjtő oldalon.

„Ez a döntés nagyon rossz a német internetezők, és az egész német online ipar számára” – kommentált a Google szóvivője.  • Hírek
  • Személyi kölcsön