Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Több ezer pc-t fertőzött meg a Conficker féreg

2009.01.14. 12:51
66 hozzászólás

Egy új, „Conficker” nevű kártevő fertőzi igen gyors ütemben a számítógépeket világszerte. A Panda Security a féreg három variánsát azonosította 2008. novemberében, amelyek az ünnepek alatt rendkívüli mértékben elszaporodtak.

A féreg a MS08-067 Windows-sebezhetőséget használja ki, amelyre a Microsoft 2008. október 24-én adott ki rendkívüli frissítést. "A féreg segítségével bárki átveheti az uralmat a gép felett", nyilatkozta Sándor Zsolt. "Ami különösen veszélyes, az a tény, hogy a kártevő az USB-s háttértárokon, például pendrive-on, mp3-lejátszón keresztül is képes terjedni. A Panda Security szakértői szerint megnehezíti a féreg eltávolítását, hogy a fertőzés letölti saját maga újabb verzióit, ráadásul megváltoztatja a számítógép IP-címét. Egyes variánsok más kártevőket is letölthetnek" – mondta Sándor Zsolt.

"Ez egy közeljövőben bekövetkező, nagyszabású támadásra is utalhat. A legvalószínűbb az, hogy ez csupán a kiber-bűnözők támadásának első hulláma: a fertőzés után a férgek újabb, kifinomultabb, pénzügyi támadásokra is alkalmas fertőzéseket tölthetnek le, például banki trójai programokat. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy narancs riasztást adunk ki, ezzel is figyelmeztetve minden felhasználónkat" , mondta el a szakember.  

A féreg hasonló az évekkel ezelőtt fertőző „Melissa” és „I love you” variánsokhoz. A Panda Security azt javasolja minden felhasználónak, győződjön meg gépe biztonságáról a www.fertozottvagynem.hu oldalon.   • Vennék
  • Bankszámla