Gyárbezárás és újabb elbocsátások a Micronnál

2009.02.25. 11:05 Módosítva: 2009.02.25. 11:07

Bezárja az idahói Boiseben található, 200 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló memóriagyárát a Micron Technology – jelentették be tegnap. A lépés néhány hónapon belül 500, augusztus végéig pedig további 1500 munkahely megszűnésével jár – írja az Itcafé. A felszámolásra ítélt üzemben az autóiparban, mobiltelefonokban és hálózati berendezésekben felhasznált, egyedi DRAM-chipeket gyártanak. „Reméltük, hogy az e termékek iránti kereslet stabilizálódni, majd tavasszal javulni fog, de sajnos ez nem következett be. Eljött az ideje, hogy tudassuk a dolgozókkal és a lakossággal, hogy mire kell felkészülniük a nyáron” – idézi a gyárbezárásról beszámoló közlemény Steve Appleton vezérigazgatót.

Az újabb leépítésre – amitől a cég évi 150 millió dolláros megtakarítást remél – alig öt hónappal azt követően szánta el magát a Micron, hogy tavaly novemberben bejelentette: elbocsátja alkalmazottai 15 százalékát, összesen mintegy 2900 dolgozót. Két évvel ezelőtt a cég még az állam legnagyobb privát foglalkoztatója volt, több mint 10 ezer embernek adott munkát. A leépítések után a helyi állományának létszáma 5000 fő közelébe csökken.

A Micron a világ negyedik legnagyobb DRAM-gyártója a piacvezető Samsung, a szintén dél-koreai Hynix, valamint a japán Elpida után. Az iparág történetében a tavalyit fekete évként jegyzik majd: friss adat, hogy a drámai keresletcsökkenés miatt a negyedik negyedévben néhány – javarészt tajvani – szereplő árbevétele több mint 50 százalékkal esett vissza a megelőző időszakhoz képest. A Micron ebben az időszakban a riválisainál jobban teljesített, és csupán 16,4 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el.  • Tippek
  • Bankszámla