Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Torrenthez kapcsolódik a féreg

2009.02.27. 13:18
18 hozzászólás

Az ESET Magyarországra vonatkozó, több százezer hazai felhasználó adatai alapján készült statisztikája szerint a februári toplistán elsöprő többségben vannak a trójaiak. A magukat ingyenes alkalmazásnak, hasznos segédprogramnak, aranyos kölyökkutyás virtuális képeslapnak vagy éppen kereskedelmi programok használatát lehetővé tévő licenckulcs-generátornak álcázó kártevők elve ugyanaz. Ígérnek valamit, de aztán nem azt kapjuk, mint amire számítunk.

Az aktuális toplistát a Win32/TrojanDownloader.Swizzor vezeti, melyet sokszor a torrent letöltések sebességét optimalizáló segédprogramnak álcáznak készítői. A trójai azonban ehelyett reklámprogramokat megjelenítő komponenseket tölt le és telepít a számítógépre, így aztán nemhogy gyorsulna a számítógépünk, de a felugró reklámablakokkal is meg kell majd küzdenünk. A dobogó második és harmadik helyezettje - a WMA/TrojanDownloader.GetCodec és a Win32/Agent - is hasonló megtévesztő program, mindkettő ingyenes tartalmakat, például mp3 fájlokat ígér a felhasználók számára.

Érdekesség, hogy a Valentin napi álképeslapokban terjedő Win32/Kryptik is bekerült a top10-es listába, és 6. helyével megelőzte a hirtelen kirobbanása miatt nagy visszhangot kiváltott Confickert, ami a 7. helyen végzett.