Viola
-6 °C
0 °C

Milliós spórolás eszközmenedzsmenttel

2009.03.12. 10:24
6 hozzászólás

A Novell és a Raiffeisen Bank szerdán egy közös sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a bank az informatikai cég szoftverével több mint 50 milllió forintot takarított meg, és a beruházás kevesebb mint egy év alatt megtérült. A szóban forgó termék a Novell ZENworks Asset Management, amivel a Raiffeisen Bank több mint négyezer számítógépét menedzselte.

A IT-vagyongazdálkodási megoldást akkor vezették be, amikor Windows NT-ről XP-re álltak át. Feltérképezték a meglévő informatikai infrastruktúrát, nyilvántartást készítettek a számítógépekről (darabszám, konfiguráció, szoftverhasználat). Így többek között kiderült, hogy hol vannak fölösleges szoftverlicencek, hol igényelnek többet, és csak néhány SAP-licenc áthelyezésével több millió forintot spórolt meg a bank.

A távoli felügyeleti szoftver egyébként még sok mindenre képes. Lebuktathatóak azok a kollégák, akik éjszakára nem kapcsolták le a számítógépüket és ezzel fölöslegesen növelik a vállalat áramszámláját, a központból megtalálhatják a vidéki telephelyeken lévő hibás hardvereket, illetve arra is rájönnek, ha véletlenül kipottyan egy alkatrész az irodai számítógépből, mondjuk egy szorgos dolgozó csavarhúzója segítségével.