Szilárda
0 °C
6 °C

Plágiumkereső szoftver a tudományos élet megtisztítására

2009.03.18. 08:59
7 hozzászólás

A kínai akadémiai folyóiratok a tudományos életben is előforduló hamisítások ellen plágiumkereső szoftverrel vizsgálják át a kiadásra kerülő munkákat. Az akadémiai irodalom ellenőrzésére létrehozott Academic Misconduct Literature Check (AMLC) programot elsőként a természettudományi folyóiratok szerkesztői próbálhatták ki, a plágiumkereső a felsőoktatási intézmények számára március közepétől vált elérhetővé - mondta a fejlesztő Tsinghua Tongfang Knowledge Network Technology Group szóvivője.

A szoftver a pekingi Tsinhua Egyetemen 1994 óta összegyűjtött több mint 60 millió kiadványt tartalmazó adatbázisán alapul, amely közel 7500 akadémiai folyóiratból, disszertációkból, évkönyvekből és a fontosabb konferenciák publikációiból jött létre. Az összeollózott anyagokat lebuktató szoftvert már több mint ezer kínai természettudományi folyóirat használja, az elmúlt három hónap alatt megközelítőleg 72 ezer cikket ellenőriztek.

A Tsinhua Egyetem munkatársai szerint kedvezőek a visszajelzések. A próbaverziót 200 egyetemen kezdték használni, ahol eddig a plagizálásra csak az egyetemi tanárok szakmai ismerete alapján derülhetett fény. A program csak a kínaiul írt anyagokat képes átvizsgálni, az idegen nyelven írt munkák ellenőrzéséhez nincs meg a szükséges adatbázis. A szoftver még ingyenes, de a végleges verzióért fizetni kell majd.

Plágium vádjával legutóbb a múlten vasárnap bocsájtották el állásából a Csöcsiangi Egyetem egyik docensét, aki egy korábbi munkából kimásolt kutatási eredményeket nyolc értekezésében is felhasználta, és az egyik anyagot több tudományos folyóiratnak is elküldte publikálásra. (MTI)