Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Biztonságosak az internetes fórumok

2009.04.01. 15:56
6 hozzászólás

Az amerikai internetes közösségi fórumokon biztonságban vannak a kiskorúak, a bűnüldöző hatóságok egyre hatékonyabban lépnek fel a szexuális bűnözők ellen. Bár az utóbbi években mind több internetes csábítót tartóztattak le, egy új kutatás szerint a növekedés csupán a bűnüldözés javulását tükrözi.

Míg 2000-ben 508 olyan letartóztatás volt, amikor ténylegesen elcsábítottak kiskorúakat, 2006-ra ez a szám 615-re emelkedett. Ugyanakkor körülbelül az ötszörösére - 644-ről 3100-ra - nőtt azoknak a letartóztatott szexuális bűnözőknek a száma, akik fiatalkorúnak álcázott ügynököket csábítottak el.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a bűnüldözés hatékonyabb lett. Az utóbbi években jelentős támogatást kapott a gyerekekkel szembeni internetes bűnözéssel foglalkozó operatív csoport, és több államban javult a jogszabályi környezet az internetes csábítókkal szembeni fellépésre.

A kutatásból kiderült, hogy amíg a szexuális bűnözők régebben a csevegőszobákban tettek ajánlatokat kiskorúaknak, addig újabban a közösségi portálokon vadásznak rájuk, például a MySpace-en.

A kutatók reménye szerint az új tanulmány eloszlatja sok aggódó szülő azon félelmét, hogy mennyire veszélyes, ha gyerekeik internetes közösségekben töltik idejüket.