Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Kubában és Kínában a legszigorúbb a netcenzúra

2009.04.01. 11:20
7 hozzászólás

Kubában és Kínában korlátozzák legszigorúbban az internet használatát - állapította meg a Freedom House jogvédő szervezet a tizenöt ország vizsgálatán alapuló, szerdán nyilvánosságra került jelentésében. A washingtoni székhelyű csoport a legrosszabb értékelést Kubának adta, ahol a szervezet szerint a kormány szinte totálisan ellenőrzi az internethez való hozzáférést.

A kínai hatóságok alkalmazzák a világ legkifinomultabb és legkiterjedtebb cenzúrázási rendszerét, amellyel megfigyelés alatt tartják és korlátozzák az internet és a mobilok használatát. Kínában a hatóságok és az internetszolgáltatók több ezer embert alkalmaznak az online tartalmak ellenőrzésére és manipulálására.

A Freedom House ugyancsak "feketelistára", azaz az internet-hozzáférés szempontjából "nem szabad" kategóriába sorolta Iránt és Tunéziát is. "Részben szabad" minősítést kapott a vizsgálatba bevont, a világ hat különböző régiójából összeválogatott országok többsége, így Egyiptom, India, Grúzia, Kenya, Malajzia, Oroszország és Törökország. A jogvédő szervezet szerint négy országban, Észtországban, Brazíliában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Nagy-Britanniában lehet "szabadnak" tekinteni az internet használatát.

"Több mint egymilliárd ember használja a világhálót és kommunikál mobiltelefonnal. Ahogy nő a hozzáférés ezekhez az eszközökhöz, egyre több kormány törekszik a cenzúrára és az internetezők megfélemlítésére, illetve megbüntetésére" - közölte Jennifer Windsor, a Freedom House igazgatója. A szervezet szerint egyre gyakoribb a cenzúrázás kiszervezése magánvállalatokhoz. A kormányok ezenkívül előszeretettel alkalmaznak beépített ügynököket, akik az online beszélgetéseket manipulálják.