Frigyes
17 °C
25 °C

Tarolnak a kémprogramok

2009.04.09. 13:33
8 hozzászólás

A Panda 2009 első negyedévi jelentése alapján a januártól márciusig terjedő időszakban trójai programok uralták a terepet: minden új malware 73 százalékát tették ki. Szembetűnő a spyware (kémprogramok) előretörése is: a tavalyi hasonló időszakhoz 2,5 százalékos növekedési rátájához képest az idei érték 13 százalék.

- A korábban már többször emlegetett trend továbbra is töretlen - mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. - A kémprogramok gyors ütemben terjednek; jó példa erre a Virtumonde nevű spyware, ami minden más programnál gyorsabban terjedt idén.

A legtöbb aktív fertőzéssel büszkélkedő ország Tajvan, de Brazília és Törökország sem marad le sokkal.

Habár először 2008-ban tűnt fel, a 2009-es év legnagyobb fenyegetésének bizonyult a Conficker, amely sok fejtörést okozott a biztonságtechnikai cégeknek. Sok találgatás keringett az állítólagos, április elsejei aktiválódással és a további fertőzésekkel kapcsolatban, de a Conficker egyelőre nem okoz nagyobb fejtörést.

- Jelenleg csak azoknak kell aggódniuk, akiket a vírusirtó szoftvere nem véd a Confickertől - fűzte hozzá Sándor Zsolt. - A Panda-szoftvereket természetesen felkészítettük egy esetleges újabb támadásra, ugyanakkor számtalan olyan gép van, amely védtelen a Conficker ellen, például a nem megfelelő frissítések, vagy a vírusvédelem teljes hiánya miatt.