Judit
2 °C
7 °C

A szokásosnál is többet kaszál az Apple az új iPodon

2009.04.13. 18:56
24 hozzászólás

Kevesebb, mint 22 dollárba kerül az Apple-nek egy darab újgenerációs iPod Shuffle legyártása - számolták ki az iSuppli piacelemző cég szakértői. A szuperkicsi mp3-lejátszó legdrágább alkatrészei a processzora és a háttértár, mindkettőt a Samsung gyártja, és 6-6 dollárba kerülnek. A lítium-ion elem, amiről a sokat tapasztalt szakértők azt mondták, a legkisebb, amit valaha láttak, 1,2 dollárral emeli az árat, a további alkatrészek, a lejátszó tokozása és az összeszerelés költsége 21,77 dollárig tornásszák fel a számlát. A Shuffle bolti ára 79 dollár, aminek az előállítás költsége mindössze a 28 százalékát teszi ki.

Az Apple híres arról, hogy igen vastag árrésekkel dolgozik, de ez a 28 százalék még ehhez képest is kiugró adat. Az első iPod Touch például 2007 nyarán 299 dolláros áron jelent meg, a gyártási költsége ennek pontosan a fele volt; az iPod Nano legutóbbi verzióját pedig a bolti ár nagyjából 40 százalékából rakták össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?