Diána
11 °C
22 °C

Aki sokat beszél a munkahelyen szexről, depressziós lehet

2009.04.14. 08:56 Módosítva: 2009.04.14. 09:08
5 hozzászólás

Általában 25 százalékra tehető azoknak a dolgozó embereknek - férfiaknak és nőknek - az aránya, akik szívesen beszélnek a munkahelyen szexről. Ugyanakkor általában ők azok, akik a legtöbbet hiányoznak a munkából, ezen felül önértékelési zavaraik vannak és hajlamosak a depresszióra.

A torontói és a Brit Columbia-i egyetem kutatói állapították meg a fentieket, amikor a szexuális hátterű különböző munkahelyi viselkedések hatását vizsgálták tréfákon, többé-kevésbé nyílt utalásokon, a témába vágó vitákon, flörtökön keresztül. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák: vannak-e az ilyen aktivitásnak pozitív hatásai akár mentális, akár fizikai síkon; hogy mindez megszilárdíthatja-e a kapcsolatokat a munkatársak között, erősödik-e a szolidaritás vagy a cinkosság közöttük, és hogy jótékonyan hat-e a munkavégzésre.

Az eredmények azonban éppen az ellenkezőjét igazolták. Az a bizonyos 25 százalék, amelyet szórakoztatnak a szextémák a munkahelyen, a leginkább kitett a társkapcsolati problémáknak. Ezen kívül úgy érzik, hogy nem értékelik őket kellőképpen és a depresszióra is fogékonyabbak. Ennek alapján a kutatók azt ajánlják, hogy „hagyják a szexet a munkahelyen kívül". De vajon mit gondolnak erről azok, akik nemcsak beszélnek róla? - teszi fel a kérdést a La Stampa című torinói olasz napilap.