Tekla
5 °C
19 °C

Az EU-eljárás a netezők védelmében Nagy-Britannia ellen

2009.04.14. 15:02
1 hozzászólás

Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy jogi eljárást indított Nagy-Britannia ellen azzal a gyanúval, hogy a londoni kormány nem védelmezi az internetezők személyiségi jogait. Az EU végrehajtó szerve két hónapot adott nagy-Britanniának, hogy válaszoljon a hivatalos figyelmeztetésre. Ha a választ a Bizottság nem találja kielégítőnek, akkor pert indíthat Nagy-Britannia ellen az EU bíróságán.

A bizottság azért indított eljárást, mert panaszokat kapott az úgy nevezett Phorm reklámozási módszer miatt. A Phorm technika (a feltaláló amerikai cégről van elnevezve) figyeli az internetezők szörfölési szokásait, és ezek alapján célozza meg őket reklámmal.

A panaszok nyomán az Európai Bizottság megállapította, hogy a British Telecom távközlési cég az előfizetők tudta nélkül tesztelni kezdte rajtuk a Phorm módszert, és ebben a brit hatóságok hibáztathatók.

Az EU-jog szerint személyes adatokat nem szabad felhasználni az adott személy beleegyezése nélkül.

A Bizottságot nemcsak az aggasztja, hogy Nagy-Britania nem megfelelően értelmezi a vonatkozó EU-jogot, hanem az is, hogy az országban nincsen független felügyeleti szerv, amely az illegális adatfelhasználási esetekkel foglalkozna.

A Bizottság a brit ügyön keresztül szabályozni akarja a viselkedésfigyelésen alapuló célzott reklámozást.