Frigyes
17 °C
25 °C

A spam megöli a környezetet

2009.04.15. 11:00
11 hozzászólás

Érdekes tanulmányt adott közzé a McAfee biztonságtechnikai cég: azt számolták ki, hogy az interneten keringő levélszemét mennyi elektromos energiát emészt fel, és mennyi széd-dioxid légkörbe bocsátásáért felelős.

Az adatok meghökkentőek: az egy év alatt a neten megforduló 62 trillió kéretlen reklám-email kiküldése, továbbítása, tárolása összesen 33 milliárd kilowattóra energiát fogyaszt. Ezzel (emailenként 0,3 gramm szén-dioxid kibocsátásával számolva) annyi szennyezőanyag jut a levegőbe, amit 3,1 millió autó juttat a légkörbe egy év alatt. Spamszűrők nélkül ennek több mint négyszerese lenne ez az adat, viszont ha minden felhasználó használna szűrőszoftvert, a mostani negyedére lehetne ezt csökkenteni.

A tanulmány nem írja le pontosan, hogy hogyan jutott ezekre az eredményekre, ahogy azt sem, hogy ha nem lenne spam, és a szerverek, illetve a felhasználók gépei abban az időben, amíg most a spammel foglalkoznak, nem csinálnának semmit (vagyis üresjáratban működnének), hogyan alakulnának az adatok. Mindenesetre ha eddig nem utálta volna mindenki eléggé a spamet, most van még egy oka erre.