Frigyes
18 °C
24 °C

Megjelent és letölthető az Ubuntu 9.04

2009.04.24. 10:19
22 hozzászólás

A héten megjelent az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, az Ubuntu új, 9.04-es kiadása, mely jó néhány újdonsággal szolgál, írta meg az ITcafé. Ilyen az új értesítési rendszert, amely a számítógép és a különféle alkalmazások tájékoztató üzeneteit teszi áttekinthetőbbé és látványosabbá. Így például ha a gépünk felcsatlakozott a hálózatra, ha írt nekünk valaki csevegőkliensben, vagy ha a billentyűzetünk segítségével állítjuk a hangerőt, találkozhatunk vele.

A hordozható gépek tulajdonosai örülhetnek majd annak, hogy az új kiadásban jelentősen lerövidült az elindulási idő. A fejlesztők ezt a rendszerindítási mechanizmus elemzésével és optimalizálásával, a holtidők kiküszöbölésével és az egyes folyamatok párhuzamosításával érték el. Újdonság az is, hogy az Ubuntu alapértelmezett médialejátszója, a Totem már nemcsak egyszerűen kezeli a feliratfájlokat, hanem arra is képes egy kiegészítő segítségével, hogy automatikusan megkeresse és letöltse a filmhez a megfelelő feliratot.

Megújult a telepítő is. A kézi particionálóból immár elérhető az új ext4 fájlrendszer, amely hatékonyabb fájlkezelési mechanizmusával felgyorsíthatja a tipikus fájlműveleteket, és a tesztek szerint jótékonyan hat a számítógép indulási idejére is. Látványosabbá vált a felhasználói felület is: új az indítóképernyő és a bejelentkezőképernyő is. A már szokásosnak mondható új háttérképek mellé ezúttal három új téma is jár: a Dust, a Dust Sand és a New Wave témákat az Ubuntu közösség tagjai készítették.