Panda fagyasztott spermából

2009.07.27. 08:32

Hétfő van, újra hírválság, átnéztem a fontosabb külföldi oldalakat és főleg olyan anyagokat találtam, amiket már valamikor múlt szerdán megírtunk. Na de azért akad néhány izgalmasabb anyag, kezdjük el július utolsó hetét.

Akkora a baj, hogy már szemmel is látható: egy kanadai űrhajós, az ISS-en hat hónapot töltő Bob Thrisk azt mondja, hogy a Föld jégtakarói érezhetően kisebbek lettek, mióta 12 évvel ezelőtt utoljára járt az űrben.

Miközben a NASA azt tervezgeti, hogy visszatér a Holdra, Buzz Aldrin, aki már letudta az égitestet, azt mondja, messzebb kéne menni: az Apollo 11 legénységének egyik tagja szerint egyenesen a Marsot kéne megtámadni, mert abban van a perspektíva. "Lassan ötven éve lesz, hogy meghódítottuk a Holdat, minek mennénk vissza? Hagyjuk ezt valaki másra", mondta.

Az biztos, hogy Európa a Marsra megy, de emberek nélkül. A rover várhatóan egy rakás értékes kutatást végez majd, ha egyáltalán valaha elindul, a projekt ugyanis folyamatosan késik: eredetileg még 2011-es indulással számoltak, majd a dátum 2013-ra, aztán 2016-ra csúszott, míg a legújabb hírek szerint az EU már 2018-as startot tervez. Ha még várnak egy kicsit, az amerikai űrhajósok elvihetik a hónuk alatt a robotot a Marsra.

Kiderült, hogy multitouch-támogatás lesz az Android 2.0-ban. A mobilszoftver első verziója nem tudott mihez kezdeni a több ujjal elvégzett mozdulatokkal, sokak szerint éppen az Apple és a Google jó kapcsolata miatt: az Android nem akarta túl korán lenyúlni az iPhone szabadalmakkal védett képességét. Most azonban vége az aranyéveknek, jön a multitouch, egy rakás új widget meg funkció.

A pletykák szerint új Wii-n dolgozik a Nintendo. A Wii HD már 2010-ben piacra kerülhet, és lényegében olyan lesz, mint a mostani játékgép, csak a grafika minősége lesz sokkal jobb. Elemzők szerint a jelenlegi konzol is versenyben marad, és nagyjából úgy osztják majd fel egymás közt a piacot, mint a Sony a PlayStation 2-vel és a PlayStation 3-mal.

És végül a nap legszebb híre: bébi panda született fagyasztott spermából. Most először történt ilyen jellegű sikeres mesterséges megtermékenyítés, ami reményt adhat arra, hogy megóvható a kipusztulásról a már csak 1600 egyedből álló pandaközösség.  • Hírek
  • Árfolyam