Emma
5 °C
10 °C

Számítógépes szimulációval helyettesített hadgyakorlat

2009.08.10. 14:05
4 hozzászólás

Fegyverravaszok helyett komputeres egerek és joystickok játsszák a főszerepet az idei hadgyakorlatokon Ukrajnában. A gazdasági válság miatt elrendelt takarékossági intézkedések miatt az ukrán vezérkar tulajdonképpen számítógépes harci játékokon kénytelenek gyakorolni a stratégia és taktika fortélyait.

Egy nemzetközi és az összes belföldi hadgyakorlatot törölte idei programjából forráshiány miatt az Ukrán Fegyveres Erők vezetősége. Szerhij Kiricsenko hadseregtábornok elismerte, hogy a gazdasági válság immár az ukrán hadsereg soraiba is begyűrűzött - adta hírül hétfőn az UNIAN hírügynökség.

A megszorítás miatt egy küszöbön álló ukrán-török közös harcászati gyakorlat is meghiúsul. Kirilenko elmondta: a külföldi partnerek megértéssel fogadták az ukrán indítványt, és beleegyeztek, hogy a tervezett hadmozdulatokat számítógépes szimuláció alkalmazásával dolgozzák ki illetve gyakorolják az érintett katonai vezetők.

Ukrajnában idén már elmaradt egy átfogó nemzetközi hadgyakorlat. A Sea Breeze 2009 (Tengeri szellő) fedőnevű akcióban számos ország haditengerészeinek részvételével gyakorolták volna a kalózok elleni harc elemeit a Fekete-tenger ukrajnai felségvizein. Ez a gyakorlat a parlamenti képviselők ellenállása miatt hiúsult meg, akik nem járultak hozzá, hogy idegen országok katonái lépjenek az ország területére.