Bernadett
0 °C
4 °C

Újabb netfüggő kínai fiatalt vertek egy átnevelő táborban

2009.08.19. 11:28
8 hozzászólás

Kritikus állapotban került kórházba egy 14 éves kínai fiú, akit egy netfüggőséget kezelő táborban többször megvertek. A szülők azért küldték a rehabilitációs táborba gyereküket, hogy megszüntessék internetes játékoktól való függését. Az eset azután történt, hogy a hónap elején egy másik hasonló táborban a nevelők agyonvertek egy 15 éves netfüggőt az ott töltött első napján. A 14 éves Pu Liangot múlt csütörtökön találták meg a rendőrség emberei a Szecsuán tartományban lévő alternatív átnevelő tábor egyik magánzárkájában. A rendőrök egy, a táborban dolgozó főiskolai hallgató vízbefulladása kapcsán voltak a helyen, ekkor találtak rá a megvert fiúra, akit kritikus állapotban szállították kórházba. A verések miatt veseelégtelenség lépett fel nála, több bordája eltört, és egyik szeme bevérzett.

A fiút augusztus negyedikén íratták be szülei a Szecsuán tartomány fővárosban lévő táborba, hogy megszüntessék internetes játékoktól való függését - írta a China Daily című kínai lap. A szülők ötezer jüant (140 ezer forint) fizettek a kezelésért a tábornak, ahol problémás diákokkal foglalkoznak.

Pu Ling apja a China Dailynek nyilatkozva elmondta: a 14 éves fiú azután sérült meg, hogy háromszor megverte a tábor nevelője, valamint a többi ott kezelt gyerek. A 27 éves nevelő, akit a rendőrség az eset után őrizetbe vett, tagadta, hogy ő verte volna meg a gyereket. Azt mondta, hogy a többi ott kezelt diák ütötte a fiút, akivel nem jöttek ki. A katonai kiképzést utánzó intézménynek nem volt működési engedélye az egészségügyi minisztériumtól, és az eset után a hatóságok bezárták a tábort.

A hivatalos állami adatok szerint a százmillió fiatal kínai internetező tíz százaléka szenved a világhálótól való függőségtől. A függőség diagnosztizálására és kezelésére nincsen országosan elfogadott módszer, és az alkalmazott kezelések sok vitát váltottak ki. A kínai egészségügy minisztérium az elmúlt hónapban tiltotta meg, hogy elektrosokk-terápiával gyógyítsák az internetfüggőséget.