Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Internetjogosítványt vezetne be Ausztrália

2009.08.29. 11:58
49 hozzászólás

Dr. Russel Smith, Ausztrália vezető kriminológusa azzal a javaslattal állt elő, csak egy hogy vizsga letétele, és az internetjogosítvány megszerzése után engedjék a felhasználókat fellépni a netre az országban. Dr. Smith szerint az ötlet már Európa több országában is felmerült, és elvben sok szakértő támogatja, bár a gyakorlati megvalósításra még nincsenek igazán kiforrott tervek.

Az online bűnözők számára általában a felhasználó jelenti a leggyengébb láncszemet egy számítógép védelmében, így a tűzfalak, vírusirtók és hasonló védekező szoftverek mellett a legfontosabb lenne a júzereket megtanítani arra, hogyan ne viselkedjenek a neten. Az autóvezetéshez jogosítványt kérünk, mert autót vezetni veszélyes – az internet másképp ugyan, de legalább ugyanilyen veszélyes, aki tapasztalatlan és naiv, az hamar összeszedhet egy csomó vírust, betörhetnek a gépére, ellophatják a személyes adatait – érvelnek a netjogosítvány támogatói.

Az Australian Institute of Criminology intézet vezetői most politikusoknál lobbiznak, hogy törvénybe iktassák a kötelező internetvizsgát minden felhasználó számára.