Laura, Alida
15 °C
32 °C

A pusztuló koralloktól a fájdalomtűrő állatokig

2009.09.03. 08:59
6 hozzászólás

Jó reggelt, jó olvasást! Az elmúlt 24 óra legérdekesebb hírei a technika és tudomány világából:

A GTA sorozat fejlesztője, a Take Two húszmillió dollár kicsengetésével vet véget annak a jogi hisztinek, amit még 2005-ben a GTA: San Andreas című folytatás Hot Coffee minijátéka keltett. Aki nem emlékezne rá: a minijátékban szexelni lehetett, ami azért nem olyan felháborító egy 18-as karikát viselő videojátéktól.

Az Amazon hivatalosan is tiltakozik a Google könyvkereső szolgáltatása ellen. A Google 125 millió dolláros üzletet kötött könyvkiadókkal és szerzőkkel, ennek értelmében a keresőben lehet majd böngészni több millió könyv között. Az Amazon kartelezéssel és monopolhelyzettel való visszaéléssel vádolja a céget.

Azerbajdzsánban sem jó bloggernek lenni: két bloggert letartóztattak, miután feltettek egy videót a netre arról, hogy szamárnak öltözve sajtótájékoztatót tartanak. A videóban a szamár arról beszél, hogy milyen jó Azerbajdzsánban élni, és mennyire megbecsüli a kormány a szamarakat. Természetesen több nemzetközi jogi szervezet is felhördült az eset hallatán.

Egyre több a „jövünk ki a válságból” témájú hír, most éppen az Intel képviselője mondta a BBC-nek, hogy megint fellendül a pc-piac.

A klímaváltozás miatt savasodnak a tengerek, pusztulnak a korallok – ez ismert jelenség, de a téma megint előkerült, ahogy közeledik a koppenhágai klímacsúcs. Több nemzetközi szervezet környezetvédői most arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi gázkibocsátási célszámok mellett biztosan elpusztulnak ezek az élőlények, amik fontos részei a tengeri ökoszisztémáknak.

Mind mutánsok vagyunk – állítják brit és kínai tudósok. Ezt mondjuk már Darwin óta tudjuk, de most az is kiderült, hogy miden emberben 100 és 200 közötti az új génmutációk száma.

Kína és Európa új alapelveket fektetett le az őssejtterápiákról. Az egyezmény célja a főleg Kínában működő sarlatánok megfékezése.

A szerdai űrsétán megszűnt rádiókapcsolat után újabb izgalmak bonyolítják a Discovery misszióját: egy űrszemét tart az űrállomás felé, még az is lehet, hogy az ISS-nek kisebb elkerülő manővert kell végrehajtania.

És ha már az űrben járunk: kiderült, hogy az Androméda galaxis egy kozmikus kannibál: azért hízhatott ekkorára, mert több törpegalaxist is elnyelt. Az űrbéli lakoma maradványaira brit és amerikai csillagászok bukkantak rá.

A nap vad fejlesztése amerikai tudósoké: azt találták ki, hogy olyan állatokat génsebészkednek össze, amik nem érzik a fájdalmat, így nem fog fájni nekik, amikor a vágóhídon levágják őket. Monty Python sem tudna ilyet kitalálni.

Végül két jó kis összefoglaló anyag. Tegnap megírtuk, hogy negyvenéves az internet, persze attól függ, honnan számoljuk az internet kezdetét. Az ABC News is erre jutott, és összeszedte a nettörténelem legjelentősebb állomásait. A LiveScience pedig a kaliforniai bozóttűzről közölt egy érdekes szájbarágót.