11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28. ÉLŐ
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

A Microsoft nyílt forráskódot támogató alapítványt hozott létre

2009.09.14. 09:25

A Microsoft bejelentette, hogy létrehoztak egy nonprofit szervezetet, melynek célja, hogy bátorítsa a kereskedelmi szoftvereket gyártó cégeket a nyílt forrású fejlesztésekben való részvételre, és a közös munkával mérsékelje a szembenállást a két tábor között. A CodePlex Alapítvány a Microsoft által adományozott egymillió dollárral indult útjára.

Az alapítvány bejelentése valószínűleg nem véletlen, mivel az utóbbi időben megszaporodtak a villongások, kölcsönös támadások és vádaskodások a redmondi vállalat és a Linux mellett elkötelezett cégek, közösségek között. Jim Zemlin, a Linux Alapítvány vezetője például azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy a szabadalmi jogokkal visszaélő cégeknek, úgynevezett patent trolloknak adnak el a Linuxszal kapcsolatos szabadalmakat.

Habár a CodePlex Alapítvány hasonló célokat követ, mint a Microsoft által 2006 júniusában indított Codeplex.com, mely nyílt forrású projekteknek ad helyet, a honlapon hangsúlyozzák, hogy attól független vállalkozásról van szó.

Ugyan az oldalon az szerepel, hogy a Microsoft mindössze tárhelyet és technológiai támogatást ad a CodePlexnek, az alapítvány vezetői és tanácsadói között a cég több menedzsere szerepel, és az elnök az a Sam Ramji lett, aki a CodePlex indulásával egy időben jelentette be, hogy a hónap végén elhagyja a Microsoftot (és aki felhívja arra a figyelmet, hogy a nyílt forrás nem egyenlő a Linuxszal, ez nem linuxos alapítvány). Az igazgatóság tagja még például a Monót fejlesztő Miguel de Icaza a Novelltől, illetve Shaun Bruce Walker, a DotNetNuke társalapítója is. A jelenlegi vezetés átmeneti jellegű, az állandó testületet később állítják fel, amelyben a várakozások szerint megnő a súlya a nyílt forrású közösségek, cégek képviselőinek.  • Hírek
  • Bankszámla