János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az LMP legalizálná a fájlcserét

2009.10.28. 15:14
47 hozzászólás

Az LMP eltörölné az üres adathordozó jogdíjat, és a levéltitok fogalmát kiterjesztené a digitális kommunikációra, és szabaddá tenné a nonprofit fájlcserét. Magyarán a kis párt átvette a svéd kalózpárt jelmondatait.

Radikálisan új szerzői jogi rendszert kell kidolgozni, mondja az LMP, mert szerinte a mostani csak néhány jelentős piaci szereplőnek kedvez. A rajongókat viszont károsítja, mert az óriásvállalatoknak nagyon sok dal, könyv és film kiadása nem hoz elég nagy hasznot, viszont ezeket a tartalmakat más sem adhatja ki, írja a párt közéleménye.

A svéd kalózpárthoz hasonlóan az LMP is célul tűzte ki a szerzői jogi oltalom idejének drasztikus lerövidítését, mert abszurdnak tartják, hogy az alkotó halálától számított hetven évig tart az oltalom. Azzal érvelnek, hogy egyetlen könyv-, vagy lemezkiadó, filmstúdió sem alapoz üzleti döntést arra, hogy száz év múlva mit vesznek majd a rajongók. A közpénzen létrehozott tartalmakat pedig eleve szabadon hozzáférhetővé tennék.