Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai egyetemek módosíttatnák a Kindle-t

2009.11.11. 15:53
1 hozzászólás

Az Amazon elektornikuskönyv-olvasójának átalakítását szeretné elérni az Egyesült Államokban a Vakok Nemzeti Szövetsége, amely szerint két egyetem is tartózkodik a Kindle bevezetésétől, mert a látássérülteket segítő hangos olvasó funkció csak egy látó közreműködésével kapcsolható be.

Az eszköz felépítését kifogásoló Wisconsin-Madison és Syracuse Egyetem addig nem kívánja alkalmazni a Kindle-t, amíg annak menürendszerét a látássérültek számára át nem alakítják. Az egyetemek azzal érvelnek, hogy nem vezethetnek be olyan technológiát, amely bizonyítottan hátrányos a vak hallgatók számára.

A Kindle-lel egyébként csak annyi a probléma, hogy a hangos olvasót aktiváló menürendszer annyira bonyolult, hogy azt csak egy látó képes beállítani. Az NFB szerint Amerikában 1,3 millió vak ember él és rajtuk kívül számtalan fogyatékkal élőnek, például a diszlexiában szenvedőknek okoz nehézséget az olvasás. A szövetség az olvasót egyébként jó megoldásnak tartja a látássérültek életének megkönnyítésére, mindössze azt szeretnék elérni, hogy a gépi hang a letöltött tartalmak mellett a menürendszert is felolvassa.

A könyvpiacnak még mindig csak töredékét adják az elektronikus könyvek. Az Amazon további vevők reményében októberben mutatta be a Kindle nagyképernyős, 489 dolláros (88 ezer forintos) változatát, amelyet elsősorban a felsőoktatásban tanulóknak ajánlanak.