Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Energiafelhasználási szabványok a tévékészülékekre Kaliforniában

2009.11.19. 13:04
5 hozzászólás

A kaliforniai energiabizottság energiafelhasználási szabványokat írt elő a tévékészülékekre szerdán, elsőként Egyesült Államokban. A 2011-től hatályos rendelkezés célja az, hogy a kereskedelemből eltűnjenek az energiafaló tévék.

A bizottság mind az öt tagja megszavazta a sztenderdeket, amelyek a tagok véleménye szerint reformot jelenthetnek az egyre nagyobb képernyőjű, energiaigényes lapos készülékek, illetve HDTV-k gyártására összpontosító iparban.

A kaliforniai energiabizottság közlése szerint környezetvédelmi szempontok vezérelték őket a döntésükben, amely reményük szerint arra készteti majd az ipart, hogy átálljon az energiatakarékos tévékészülékekre.

Kaliforniában hasonló szabványokat dolgoztak ki korábban az üzemanyagokhoz is, hogy nyomást gyakoroljanak az autóiparra hatékonyabb, energiatakarékos modellek gyártása érdekében.

A tévégyártók bírálták az új szabályozást, azt állították, hogy elsorvasztja az innovációt, meg egyébként sincs értelme, hiszen az államom kívül vagy az interneten is lehet venni tévét, és akkor a szabályozást ki lehet játszani. A kaliforniaiak az Egyesült Államokban évente eladott 35,4 millió tévékészülék 11 százalékát veszik meg.

A mostani sztenderdek azokra a tévékre vonatkoznak, amelyek képátmérője nem több mint egy méter 47 centi. Az energiabizottság bejelentése szerint az ennél nagyobb, a piac három százalékát kitevő készülékekre rövidesen külön rendelkezést hoznak az energia felhasználást illetően.