Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Nem szabad adatokat gyűjteni az eMagyarország felhasználóiról

2009.11.19. 15:46
7 hozzászólás

Nem lehet személyes adatokat gyűjteni az eMagyarország Pontok felhasználóiról. Az adatvédelmi biztos javaslatai nyomán módosították a működést felügyelő rendszert. Jóri András szerint nem kémprogramról van ugyan szó, de a Miniszterelnöki Hivatal úgy alakította át a rendszert, hogy az csak a magyarorszag.hu portál látogatásáról gyűjt személyazonosításra alkalmatlan adatokat.

Az adatvédelmi biztos állampolgári panasz alapján vizsgálta eMagyarország Pontok működését. A beadvány szerint a hálózatra olyan programot telepítettek, amely észrevétlenül adatokat gyűjt a felhasználók internetböngészéséről és azokat központi adatbázisba továbbítja. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy nem kémprogramról, hanem egy felügyelő programról van szó, amelynek célja a kormányzati internetoldalak látogatottságának mérése.

Jóri András kezdeményezte, hogy a program csak a magyarorszag.hu látogatottságáról gyűjtsön adatokat. A javaslat szerint a központi adatbázisban naponta összesítenék az adatokat, ám csak az azonosításra alkalmatlan statisztikai adatokat tárolnák. Az ombudsman szerint a demográfiai adatok megadását önkéntessé kell tenni.