Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem szabad adatokat gyűjteni az eMagyarország felhasználóiról

2009.11.19. 15:46
7 hozzászólás

Nem lehet személyes adatokat gyűjteni az eMagyarország Pontok felhasználóiról. Az adatvédelmi biztos javaslatai nyomán módosították a működést felügyelő rendszert. Jóri András szerint nem kémprogramról van ugyan szó, de a Miniszterelnöki Hivatal úgy alakította át a rendszert, hogy az csak a magyarorszag.hu portál látogatásáról gyűjt személyazonosításra alkalmatlan adatokat.

Az adatvédelmi biztos állampolgári panasz alapján vizsgálta eMagyarország Pontok működését. A beadvány szerint a hálózatra olyan programot telepítettek, amely észrevétlenül adatokat gyűjt a felhasználók internetböngészéséről és azokat központi adatbázisba továbbítja. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy nem kémprogramról, hanem egy felügyelő programról van szó, amelynek célja a kormányzati internetoldalak látogatottságának mérése.

Jóri András kezdeményezte, hogy a program csak a magyarorszag.hu látogatottságáról gyűjtsön adatokat. A javaslat szerint a központi adatbázisban naponta összesítenék az adatokat, ám csak az azonosításra alkalmatlan statisztikai adatokat tárolnák. Az ombudsman szerint a demográfiai adatok megadását önkéntessé kell tenni.