Jön a telepatikus vezérlésű autó

2009.11.30. 08:41

Telepatikus vezérlésű autót fejlesztett ki egy feltaláló Kambodzsában: csak gondol egyet, és kinyílik kocsija ajtaja. Ugyanezt ujjcsettintéssel is tudja produkálni az 51 éves férfi. Gondolnia telepatikus ajtónyitáshoz természetesen azt kell, hogy nyíljon ki az autóajtó. Beszél is a kocsi: ha például túl lendületesen csukja be gazdája az ajtót, megkérdi: "Miért kellett ilyen erősen becsapni?"

A férfi egyelőre csupán bemutatta újítását, nem fedi fel, milyen elven működik. Kétszemélyes autója egészen kisméretű, karosszériája üvegszálas, óránként 100 kilométeres sebességgel képes haladni. Megalkotása a férfinak kevesebb mint egymillió forintnyi kiadásába került és 19 havi munkájába. Abban reménykedik, hogy találmányával lökést ad az ázsiai ország autógyártásának, amely egyelőre nem is létezik. Mármint futószalagszerű sorozatgyártás, csupán egyéni, házi fabrikálás.

Ugyanakkor van esély rá, hogy ismét gyártsanak kocsikat Kambodzsában - amire a 1960-as években már volt példa -, a dél-koreai Hyundai cég ugyanis fontolgatja, hogy üzemet létesít az ország déli részén. Kapacitása évi háromezer autó lenne.  • Hírek
  • Hírek