Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Júniusban jelenik meg az Office 2010

2009.12.02. 07:58
27 hozzászólás

A múlt héten egy bétatesztelő fedezte fel, hogy a Microsoft a terméknek szentelt egyik weboldalon – talán véletlenül – publikálta az Office 2010 várható megjelenési dátumát. Az azóta eltávolított mondat így szólt: „a végleges verziót 2010 júniusában vásárolhatja majd meg a közönség”. A szoftvercég később az Ars Technica kérdésére megerősítette az információt; amint a szóvivő fogalmazott: „Várakozásaink szerint az Office 2010 és a kapcsolódó termékek 2010 júniusában válnak általánosan hozzáférhetővé.”

A Microsoft irodai csomagjának következő verziója hat kiadásban lesz elérhető asztali szoftverként, de ezek közül a boltokban a vásárlók csak hárommal találkoznak majd, a Home and Student, a Home and Business és a Professional változattal. Két kiadás (a Standard és a Professional Plus) kizárólag mennyiségi licencet vásárló ügyfelek számára lesz elérhető, a Works termékvonal helyébe lépő, fapados Starter pedig kizárólag újonnan vásárolt számítógépeken előtelepítve kerül forgalomba.

Az asztali alkalmazásokkal egy időben tervezik bemutatni az internetes böngészővel használható Office Web Appset is, amely a Word, Excel, PowerPoint és OneNote online kiadásaiból áll. E cloudalapú változat a tervek szerint kevesebb funkciót támogat majd, mint a nagyobb testvérei.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója idén február végén már világossá tette, hogy az Office 2010 biztosan nem jelenik meg a Windows 7-tel egy időben. A szaksajtó tavaly még 2009 első felére várta az irodai csomag új verziójának megjelenését, de ehhez az kellett volna, hogy a béta-verzió 2008 telén megérkezzen – azonban a fejlesztés akkor mindössze alfa-fázisig jutott. Redmond áprilisban erősítette meg, hogy az Office 14 kódnéven fejlesztett termékükből még idén kiadnak egy publikus bétát – erre végül november közepén került sor.