Bukdácsol a szerverpiacon a Sun

2009.12.03. 10:26

Szerverekből az idei harmadik negyedévben 17,1 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, a gyártók eatermékkör értékesítéséből befolyó árbevétele pedig 15,5 százalékkal csökkent – derül ki a Gartner friss piaci jelentéséből. A kiszolgálópiac mérlege a július és szeptember által határolt időszakban 1,9 millió eladott gép és 10,7 milliárd dollár forgalom.

„Fontos, hogy az éves összehasonlításban mutatkozó visszaesést kontextusba helyezzük. A harmadik negyedév szekvenciálisan, az idei második trimeszter számaihoz viszonyítva 13,8 százalékos növekedést hozott darabszámban és 10,2 százalékos javulást árbevételben. A piac tehát a stabilizálódás jeleit mutatja, ahogy közeledünk a 2009-es év végéhez” – árnyalta a képet Jeffrey Hewitt, a Gartner illetékes kutatási vezetője.

Árbevétel alapján változatlanul az IBM a piacvezető gyártó, mely az elmúlt negyedévben 1,5 százalékpontos előnyt szerzett a második HP előtt. A legnagyobb öt szereplő közül négy éves szinten két számjegyű visszaeséssel szembesült, igaz, szekvenciálisan – az átlagnál jóval gyengébben teljesítő Sun kivételével – mindannyian javítottak.

A legtöbb kiszolgálót – ahogy már jó ideje – ezúttal is a Hewlett-Packard értékesítette, köszönhetően elsősorban a ProLiant szerverek erős forgalmának. Noha 2008 harmadik negyedévéhez képest minden gyártó rontott, szekvenciálisan mindegyik esetében nőtt a darabszám.  • Hírek
  • Hírek