Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Jön a 67 gigabájtos bluray-lemez

2010.01.05. 09:28
42 hozzászólás

A Sony és a Panasonic bemutatta azt a közös fejlesztésű új technológiát, amivel az eddiginél egyharmaddal több adat rögzíthető egy bluray-lemezre. Maga a lemez teljesen ugyanolyan mint a régi, az író-olvasó fejek is ugyanazt a 405 nanométeres hullámhosszú kék lézert használják.

A különbség a Maximum Likelihood Sequence Estimation nevű technológia, ami lehetővé teszi az adatok sűrűbb elhelyezkedését a lemezen. Az eddigi 25 gigabájt helyett így 33,4 fér el a lemez mindkét oldalán, a probléma várhatóan az lesz a rendszerrel, hogy az automatikus hibajavítás a nagyobb adatsűrűség miatt nehezebben fog valós időben menni.

A Sony most azon van, hogy az új gyártástechnológiát új bluray-szabványként fogadják el, ehhez a szabványokról döntő szövetség többi tagját, az Apple-t, a Dellt, az LG-t és a Samsungot kell meggyőznie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?