Minden fehérorosz netezőt regisztrálnak és nyomon követnek

2010.01.06. 09:08

A nem épp demokráciabarát vezetéséről ismert Fehéroroszország teljhatalmú irányítója, Alekszandr Lukasenko bejelentette, hogy az eddigieknél sokkal szigorúbb internetszabályozást kívánnak bevezetni.

Oroszországhoz hasonlóan Belaruszban is az internet maradt meg a szabad véleménynyilvánítás utolsó lehetőségének, ám – amint azt a nagy szomszéd esetében is láthatjuk – Lukasenko sem szíveli ezt a kontrollálatlan médiaterepet, és a tervezett intézkedések igyekeznek korlátot szabni a megszólalásoknak. Mindenkit azonosítani fogunk, aki hazugságokat és rágalmakat terjeszt, és a törvény teljes szigorával vonjuk őket felelősségre – jelentette ki a belorusz elnök a felhasználók megfélemlítését célzó intézkedések kapcsán.

A frissen beterjesztett internetes törvényjavaslat szerint mindenkinek azonosíthatóan regisztráltatnia kell majd magát, aki az országban netezik, még azok sem kivételek, akik internetkávézókban használják a hálózatot. A szolgáltatókat köteleznék arra, hogy a felhasználók tevékenységéről informálják a rendőrséget, a bíróságot és egyéb szerveket. Bár a tervezet számtalan jegyében emlékeztet a világon elfogadott internetes szabályozásokhoz (ezt a nyugati országokban a legtöbbször nem szabályozzák külön, csak speciális esetekben), a központi ellenőrző hivatal jogkörének kiterjesztése, valamint Lukasenko eddigi tevékenysége világossá teszi, hogy a totális kontroll az intézkedés célja.

Lukasenko december 30-án nyilatkozott erről a sajtónak, és ott (az orosz egyház vezetőinek rosszalló véleményét is idézve) elmondta: „Ellene vagyok minden tiltásnak. De felelősségre kell vonnunk azokat, akik megszegik a törvényt. [...] A hozzáférést nem fogjuk tiltani, de a felelősségre vonás lehetősége megjelenik. Más országokban, Amerikában is így van.”

Belaruszban az internetre menekültek a másként gondolkodók, mivel az 1994 óta regnáló vaskezű Lukasenko fokozatosan az összes egyéb médiát kormányzati ellenőrzés alá vonta. Tavaly júniusban egy törvény nyomán a szigor tovább fokozódott, azóta a kormány figyelmeztetés nélkül zárathat be weboldalakat, és megszaporodtak az újságírók börtönbüntetésével végződő eljárások is.  • Hírek
  • Hírek