Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az amerikaiak háromnegyede netezik

2010.01.07. 11:59
2 hozzászólás

A Pew Research Center legújabb felmérése szerint az amerikai felnőttek 74 százaléka használja az internetet; 60 százalékuk szélessávon csatlakozik, és több mint a felük valamilyen mobil eszközzel (jellemzően notebookkal vagy okostelefonnal), vezeték nélküli hálózaton netezik.

A tipikus amerikai netező fiatal (a 18-29 év közöttiek 93 százaléka van fenn a neten), az átlagnál iskolázottabb, jómódúbb és fehér bőrű. A férfiak és nők nagyjából azonos arányban találhatók az internetezők között, ahogy lakóhely szerint sincs különösebb eltérés a városiak és vidékiek között. Az viszont feltűnő, hogy míg a fehér bőrűek 76 százaléka van fenn az interneten, ez az arány az afroamerikaiaknák csak 59, a latin-amerikai származásúaknál pedig 55 százalék.

A Pew Research 15 éve, évente kétszer méri fel az amerikai internetezési szokásokat, a legelső felmérés 1995 tavaszán még csak 15 százalékos elterjedtséget mutatott. A mostani számok visszaesést tükröznek a legutóbbi, 2009 áprilisi felmérés adataihoz képest (akkor 79 százalékos elterjedtséget, és 63 százalék szélessávot mértek), ami a kutatók szerint azért van, mert most először vizsgálták direkt a spanyol ajkúakat is a felmérésben, és az ő szerepeltetésük a 2250 fős mitában kicsit lehúzta az átlagot.