Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikaiak háromnegyede netezik

2010.01.07. 11:59
2 hozzászólás

A Pew Research Center legújabb felmérése szerint az amerikai felnőttek 74 százaléka használja az internetet; 60 százalékuk szélessávon csatlakozik, és több mint a felük valamilyen mobil eszközzel (jellemzően notebookkal vagy okostelefonnal), vezeték nélküli hálózaton netezik.

A tipikus amerikai netező fiatal (a 18-29 év közöttiek 93 százaléka van fenn a neten), az átlagnál iskolázottabb, jómódúbb és fehér bőrű. A férfiak és nők nagyjából azonos arányban találhatók az internetezők között, ahogy lakóhely szerint sincs különösebb eltérés a városiak és vidékiek között. Az viszont feltűnő, hogy míg a fehér bőrűek 76 százaléka van fenn az interneten, ez az arány az afroamerikaiaknák csak 59, a latin-amerikai származásúaknál pedig 55 százalék.

A Pew Research 15 éve, évente kétszer méri fel az amerikai internetezési szokásokat, a legelső felmérés 1995 tavaszán még csak 15 százalékos elterjedtséget mutatott. A mostani számok visszaesést tükröznek a legutóbbi, 2009 áprilisi felmérés adataihoz képest (akkor 79 százalékos elterjedtséget, és 63 százalék szélessávot mértek), ami a kutatók szerint azért van, mert most először vizsgálták direkt a spanyol ajkúakat is a felmérésben, és az ő szerepeltetésük a 2250 fős mitában kicsit lehúzta az átlagot.