Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Aligha bukott félmilliárdot az Apple az App Store-ral

2010.01.15. 13:53
9 hozzászólás

Több volt a fantázia mint a tény a 24/7 Wall Street elemzésében, amikor azt állította a cég, hogy az App Store félmilliárd dollárt bukott a kalózkodáson. Valószínűbb, hogy senki sem tudja, mennyi a veszteség, még az Apple sem.

Pár nappal ezelőtt körbejárta a világsajtót a 24/7 Wall Street elemzése, amiben azt állították a szakértők, hogy az Apple eddig körülbelül 450 millió dollárt bukott az alternatív szoftverboltokból letölthető programokon. Az iPhone-hoz és az iPod touch-hoz hivatalosan csak az Apple online boltjából, az App Store-ból lehet alkalmazásokat letölteni, azonban sok egyéb mellett az itt található fizetős programok feltört, ingyenes verziói megtalálhatók a nem hivatalos boltokban is, például a Cydiában. A lap főként ezeknek a store-oknak az önkéntes bevallására alapozta kalkulációját, amiről azonban utólag kiderült, hogy több sebből vérzik.

Kevés a tény

A legnagyobb probléma, hogy a 24/7 Wall Street több következtetéssel, mint ténnyel dolgozott: abból indult ki, hogy a Cydia alig egy hónap alatt négymillió látogatót regisztrált, miközben nem volt információja arról, hogy ezek a júzerek miért látogatták meg az egyik legnagyobb online alkalmazásboltot. Voltak, akik csak a telefon feltöréséhez kerestek további programokat, mások egyszerűen olyan alkalmazások után kutattak, amik nincsenek meg az Apple App Store-ban, és még közelítő információ sincs arról, hogy mennyien keresték a fizetős alkalmazások feltört verzióit. Ez a szám természetesen nulla és négymillió közt akárhol lehet, ahogy az Apple-nek okozott kár is.

További probléma, hogy még ha a 450 millió dolláros összeg pontos is lenne, az sem az Apple vesztesége lenne: a cég ugyanis csak a befolyó összeg harmadát tarja meg, a többi megy a fejlesztőnek, így szélsőséges esetben is csak 150 milliós mínuszról lehetne beszélni az App Store másfél éves fennállása óta, ami nem olyan jelentős összeg a havi szinten az Apple-nek befolyó 165 millióhoz képest.

Ennél is problematikusabb a számolás alapjául szolgáló egyenlet. A 24/7 Wall Street abból indult ki, hogy némely alkalmazásból a fejlesztőcégek szerint három lopott jutott egy megvásároltra: a TomTom navigációs szoftvere például az egyik legnépszerűbb kódhalmaz a torrentezők között. Az elemzőcég tehát ezt a számot vette alapul, majd abból indult ki, hogy a 41 millió eladottból 7,5 millió készüléket feltörtek, ezek 40 százalékán fut lopott alkalmazás, tehát hárommillió mobilról és mp3-lejátszóról beszélünk, az összes iPhone és iPod touch 7,3 százalékáról.

Újabb hiba

A 24/7 Wall Street itt azonban egy óriási hibát követett el: elkezdett számok nélkül fantáziálni. A cég a Bernstein kalkulációját vette alapul, miszerint az App Store-ból letöltött hárommilliárd alkalmazás hatoda volt fizetős, ezek átlagos eladási ára meg 3 dollár volt. Ha tehát a néhány, különösen drága szoftver megvásárolt-feltört-arányát figyelembe véve feltételezzük, hogy a használt programok 75 százaléka lopott, kiderül, hogy körülbelül 1,5 milliárd fizetős alkalmazást nyúltak le a mohó júzerek, amivel 4,5 milliárd dolláros kárt okoztak az Apple-nek. A 24/7 Wall Street azonban gyorsan bevetett még egy ismeretlent a képletbe, és úgy döntött, hogy a tolvajok legfeljebb tizede venné meg alternatív boltok nélkül a programot. a valódi kár tehát csak 450 millió dollár, amiből 150 millió érinti közvetlenül az Apple-t. Ez a szám áll szembe azzal a valószerűbb kalkulációk alapján számolt 500 millióval, amit az Apple keresett a bolt fennállása óta a szoftvereken.

Végső soron a 24/7 Wall Street tehát azt állítja, hogy a megvásárolt mobilok 7,3 százalékán tárolják lopás útján a fizetős programok 75 százalékát, mindezt arra alapozva, hogy bizonyos alkalmazások háromnegyede valóban lopott. Ha ez így lenne, egy átlagos iPhone-on körülbelül 11 fizetős alkalmazás lenne, míg egy feltört, lopott alkalmazásokat használó mobilon meg ötszáz. Ez a szám következik ugyanis a hárommillió lopott alkalmazást tároló mobilból és az állítólag 1,5 milliárd lopott programból.

Mivel azonban nincs semmilyen szám arról, hogy a legdrágább, top-programokat leszámítva mekkora a kalózkodás aránya, az egész következtetés puszta spekuláció. Biztosan csak annyit lehet kijelenteni, hogy a kalózkodás érinti az Apple mobilját, de senkinek nincs információja arra vonatkozóan, hogy ez mennyivel gyengítette a kaliforniai céget vagy a fejlesztőket. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy a 450 millió dollár csak a legrosszabb eshetőséggel számítva jöhet ki, és ennél valószínűleg jóval kisebb összegről van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!