Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Tenger alatti repülőgépet épít a milliárdos űrüzletember

2010.01.31. 10:59 Módosítva: 2010.01.31. 10:59
0 hozzászólás

Richard Branson milliárdos brit üzletember általában a kereskedelmi űrutazásban nyomuló Virgin Galactic cége kapcsán kerül be a hírekbe (2,5 milliárd dollára becsült vagyonát egyébként a Virgin Megastore zenebolthálózatból szerezte), most azonban az űrből a Földre, pontosabban a tengerek mélye felé fordult az érdeklődése.

sir450

A tengeralattjáró, aminek a 660 ezer dollárból épült prototípusát most mutatták be a sajtónak, Branson cégének legújabb fejlesztése, külsejében, és technológiailag is leginkább egy repülőgépre emlékeztet, ami a víz alatt közlekedik. A szénszálas ötvözetből készült gép egyelőre 40 méteres merülésre képes, de a cél az, hogy az óceánok mélyén bárhová képes legyen eljutni, beleértve a Mariana-árok 11 ezer méteres mélységét is.

A hajó a Necker Nymph, vagyis Necker nimfája névre hallgat (Necker az a karib-tengeri sziget, amit a hajó kedvéért vett meg Branson, itt zajlik az építkezés és a tesztelés). A sugárhajtású vadászgépekhez hasonlóan botkormánnyal irányítható, és három gömb alakú pilótafülke, illetve kabin található rajta, ahonnan 360 fokos kilátás nyílik a tenger mélyére.